Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Znate li priču o Bajrić Hajri? I ja sam je tek 'onomad' čula

Piše za www.supergradjani.ba: Selma Ćatibušić

 

Mnoga su udruženja o čijem se radu priča, o čijem radu svjedoče njihove lokalne zajednice, ali malo je onih priča koje govore o ljudima koji stoje iza takvih udruženja.

Ko je ustvari Hajra Bajrić? Znate li? Možda će poneko ko bude čitao priču i sjetiti se ove istinske borkinje iz sjene koja je upravo to – heroina bez krune ili titule. Ustvari, ima jedna titula koja krasi ovu ženu. Upravo ta - titula žene od titaniuma.

Ovo je kratki uvod o Hajri, predsjednici Udruženja „Nijemi krik“ iz Kalesije. Hajra je preživjela više od 16 operacija, prva je bila operacija karcinoma dojke, a poslije je uslijedilo njih još petnaest. Hajra je, nažalost, od opake bolesti leukemije izgubila i kćerku Sabrinu, koja je također za svog života bila dio ove priče i pomagala drugim djevojkama i ženama koje su se suočile ili suočavale sa istim izazovima.

Znam da, ko god krene čitati ovu priču s ovako teškim uvodom, sigurno će makar uzdahnuti od neke tuge ili žalosti - ali neka tuga ovdje stane. Nastavljam u tonu koji može i treba biti motivirajući za sve.

Svako ko je i sam pacijent ili pacijentica ili direktan svjedok toga u smislu da se neko njemu blizak bori sa istim ili sličnim stvarima, zna koliko je sve to u globalu teško. Neću govoriti samo o kemoterapijama, bolovima, morfijumima, nego i o prihvaćenosti u društvu. Svjedoci smo da zdravstveni sistem u našoj državi ne uspijeva odgovoriti na sve izazove, pogotovo ne u smislu psihološke pomoći oboljelima i njihova socijalna integracija nakon traume sa kojom u se suočili ili se suočavaju i dalje.

Hajra je zato tu. Udruženje na čijem je čelu, okuplja žene iz ruralnih područja koje se skupa solidarišu, ne očajavaju i predstavljaju primjer socijalne integracije i borbe za oboljele žene i djevojke. Bitna činjenica za spomenuti je i ta da neke od ovih žena-lavica prvi put za građanski aktivizam, socijalnu uključenost i rad u zajednici okusile su upravo kroz rad i zalaganje u ovom Udruženju. Njihova socijalna integracija se ogleda u tome da svakog četvrtka dolaze u Udruženje, izrađuju razne predmete, uče šivati, razmjenjuju međusobna znanja i vještine koje do tada nisu mogle nigdje i nikome izložiti. Mnoge od njih prvi put su i čule za termin „građanskog aktivizma“, a sada su empirija svega toga. Istinska ženska solidarnost, zajednička podrška, rad na širenju znanja i svijesti o preventivnom djelovanju i razmjenu iskustava krasi prostorije ovog Udruženja. Žene, vrlo često domaćice, sada i na ovom mjestu su aktivistice i borkinje za ljudska, zdravstvena prava. Kroz mnogobrojne ulične kampanje šire svijest o prevenciji bolesti i utiču na vlast. Hajra Bajrić, skupa sa svojim saborkama, uspjela je u malu Kalesiju, a za cijelu Bosnu i Hercegovinu, samo ove godine pridobiti donaciju ortopedskih pomagala za žene, kao i silikonske proteze i perike različitih svjetskih proizvođača koji važe za prve na tržištu. Vrijednost samo te donacije iznosi preko dvjesto hiljada konvertibilnih maraka, a one, kojima to treba, mogu ih dobiti potpuno besplatno. Sada neka djevojka ili žena, koja je uslijed bolesti bila primorana odstraniti dojku, a pri tome nije u mogućnosti to sebi priuštiti, protezu može dobiti besplatno. Sada neka djevojka, djevojčica ili žena koja je uslijed kemoterapije izgubila kosu, periku od prirodne kose može dobiti i dobit će je besplatno!

To će sigurno pomoći njihovoj ponovnoj socijalnoj integraciji koja će se nastaviti kroz socijalnu koheziju. Zbog čega je to posebno važno? Zbog podataka do kojih je došla nauka, a koji govore da nakon operacija u kojima žene su primorane odstraniti svoje reproduktivne organe, manje se osjećaju „kao žene“. Prilikom ove podrške, u smislu donacije perika ili ortopedskih pomagala, proteza, ali i „izlaska iz kuće“, žene se ponovo reintegrišu u društvo u punom kapacitetu i postaju motivacija i snaga za druge koji to isto ili slično prolaze. Hajra Bajrić je i moja heroina.

“Znajući iz iskustva značenje riječi „biti u stanju potrebe“, odlučile smo voditi se rečenicom - pomozite nam da pomažemo! Ma kako nam bilo teško, naša snaga zajedništva treba da smanji vlastiti teret, te olakša lokalnoj zajednici, općini, državi, cijeloj planeti, i na kraju, ako je svima lakše i nama će biti bolje“, kaže nam Hajra.

Osmotri svoj komšiluk, zajednicu, vjerujem da je još mnogo Hajri. One ne nose krune, nećeš ih viđati po ekranima, ali sijaju takvom posebnom svjetlošću da ih ne možeš promašiti. Čovječnost je njihova titula.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija