Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Mladi iz Par Sela i Dubrava svojim aktivizmom oduševljavaju

Piše: Maja Nikolić

Za Par Selo, malo mjesto pored Tuzle, donedavno se govorilo kako je mjesto odlaska - kuće prelijepe, novoizgrađene, ali prazne i zatvorene. Činjenica jeste da su brojne obitelji otišle u zapadnoeuropske zemlje, ali oni koji su ostali, a nije ih tako mali broj, odlučili su mijenjati takvu sliku o svom mjestu i napraviti promjene za dobrobit cijele zajednice.

Mladi su se prije svega okupili u Udruženje mladih „Par Selo–Dubrave“ i kroz brojne sportske projekte osmislili jedan prepoznatljivi futsal turnir „Par Selo Cup“ na koji su pozvali neke od najboljih igrača malog nogometa i svoje mjesto učinili sportskim središtem tijekom ljeta. Danas, iza tog futsal turnira, koji još uvijek uspješno traje i dovodi dijasporu na godišnji odmor, stoji i jedan od najprepoznatljivijih bosanskohercegovačkih klubova „Salines – Tuzla City“. Jedan od njegovih osnivača Željko Tomić, koji ujedno vodi i Udruženje mladih u Par Selu, kaže nam da put od ideje do realizacije nije bio lagan, ali su mnoge stvari u zajednici pokrenuli s mrtve točke, rade brojne projekte, uređuju svoje mjesto, obnavljaju školska igrališta, obnovili su i autobusne stanice, a neumorno se bore i za bolju komunalnu infrastrukturu. Tomić ističe da mu je posebno drago kada vidi da su i druge male zajednice u Tuzli potaknuli da budu poput njih.

„Donijeli smo promjenu i pokazali da se može nešto napraviti u situaciji i vremenu kada svi misle da je nemoguće bilo šta pokrenuti. Mi smo ostvareni mladi ljudi koji ovo rade iz ljubavi, a ne iz lične koristi. Nedostajalo nam je događaja, okupljanja i shvatili smo da imamo odlične pretpostavke i potencijale da realiziramo projekt „Par Selo Cup“. Iz godine u godinu se nadograđujemo, rastemo. Okupili smo kvalitetne ljude oko sebe, napravili sistem u kojem smo svi zadovoljni i sada beremo plodove tog rada“, kaže Željko Tomić.

Zanimljivo je kako je nakon brojnih ekoloških, sportskih, infrastrukturnih projekata Udruženje mladih nagovorilo i stanovnice ovog mjesta da osnuju svoju udrugu koja već nekoliko godina također uspješno djeluje. Predsjednica Udruženja žena „Snaga Timuna“ iz Par Sela, Dubravka Divković ističe da je posebno ponosna kada vidi koliko su humanitarnih akcija i kreativnih radionica uradili. Nedavno su se predstavile na Sajmu poljoprivrede u Tuzli sa svojim domaćim proizvodima, a ne želeći stati na tome, sada su pokrenule i folklornu skupinu.

„Naša vizija je da radimo što više akcija, jer se ovo pokazalo kao veoma dobro. Izašli smo iz svojih kuća, ne kukamo, nego mijenjamo svoju zajednicu na bolje. Naš aktivizam je prepoznala i Turistička zajednica Grada Tuzle i dala nam podršku za organiziranje nedjeljnih okupljanja uz kolače. Tako je malo potrebno da budemo svi sretni i da živimo u jednoj finoj sredini“, kaže nam Dubravka Divković.

Par Selo i susjedne Dubrave već dugi niz godina se susreću s problemom komunalne infrastrukture. Građani iz ovog mjesta također su se okupili u jedan inicijativni odbor i svakodnevno traže i bore se za bolju elektronaponsku mrežu koja je ovdje stara više od pedeset godina, a napominju da, kao jedna gradska sredina, nikada nisu dobili gradsko vodosnabdijevanje što im stvara ogromne probleme i zbog čega mladi odlaze živjeti u grad.

„Bio je veliki broj infrastrukturalnih projekata, jer kao i sve druge ruralne i prigradske zajednice, pomalo smo i zaboravljeni od lokalnih vlasti. Upravo takvi problemi i okupe ljude koji se zajednički moraju boriti za interese svih koji ovdje žive. Veliki projekat koji smo započeli jeste i potpuna rekonstrukcija Društvenog doma u Par Selu, i ponosni smo na činjenicu da smo vratili život u Dom nakon više decenija njegovog propadanja. Lokalna zajednica je sada u potpunosti jedinstvena, okupljena u nekoliko Udruga koje zajedno čine Lokalnu grupu za razvoj. Svakodnevno promoviramo demokratski način odlučivanja u lokalnoj zajednici“, kaže nam Dragan Grgić, aktivist u Udruzi mladih.

U brojnim aktivnostima u svom mjestu je i Marijana Petrović koja zajedno sa suprugom Marijom i djecom Lanom i Teom aktivno doprinosi da se projekti realiziraju. Posebno je sretna što je pokrenuta folklorna skupina u kojoj je njezina desetegodišnja kćerka Lana od prvog dana.

„Mi, kao pojedinci, sami smo se organizirali i počeli rješavati probleme u našoj lokalnoj zajednici. Mnoge aktivnosti su pokrenute, kao na primjer folklor, obilazak starijih i nemoćnih osoba, razne radionice s djecom i starijima i mnoge druge. Nastojimo svojim angažmanom doprinijeti razvoju našeg mjesta u svim segmentima, a u cilju opstanka i ostanka u Bosni i Hercegovini“, kaže nam Marijana Petrović.

Da iz aktivizma i dobre volje mogu nastati čuda najbolje svjedoči lokalna područna škola u Par Selu koja bi se sigurno bez borbe aktivista iz Udruge mladih „Par Selo-Dubrave“ do sada ugasila. To nam je posvjedočio i direktor Osnovne škole „Pasci“, Elvir Fejzić.

„Doprinos Udruge u radu škole je veliki i mnoge stvari su se zajednički odradile. Na praznik Sveti Nikola pripremili smo zajedničke priredbe i podjele paketića učenicima, pomažu nam oko održavanja školskog dvorišta... Organizujemo zajedničke radionice, projekte na temu tolerancije, zajedništva, ekologije, kulture i tradicije, priredbe povodom Božića i Bajrama“, pojasnio nam je direktor Fejzić i dodao da je aktivizam u Par Selu i Dubravama itekako prepoznat kao pozitivan primjer kako zajednica može biti jedna od najrazvijenijih zahvaljujući ljudima i njihovom aktivizmu.

Zanimljivo je i kako veoma aktivno po uzoru na mlade, djeluju i umirovljenici u Par Selu, okupljeni također u svoje Udruženje. Sve za dobrobit čovjeka i opstanka mjesta.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija