Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Česta

Piše: Feđa Gudić

Česta je staroslavenski naziv malog grada iz srednje Bosne, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, a ujedno i naziv teatra mladih u ovom gradu i predstavlja spoj tradicionalnog i modernog. Česta je jedna pozitivna priča koja povezuje djecu i omladinu ove lokalne zajednice. Stvarajući ovu priču, stiče se utisak povezanosti, kohezije i jačanje međuljudskih odnosa, kako među djecom kao polaznicima ove škole glume, tako i njihovim roditeljima, s jednim zajedničkim ciljem, a to je probuditi ljubav i interesovanje za umjetnošću općenito, u ovom konkretnom slučaju za glumom.

Razgovarajući sa voditeljem škole Mirković Markom, profesionalnim glumcem iz Viteza, saznajemo da je kroz proces rada najupečatljivije zapažati spoznaje polaznika i scenski napredak koji ih oslobađa svih stega i grčeva kako na sceni, tako i izvan nje.

Ono što je bilo inicijalna kapsula za nastanak ove priče jeste jedno prijateljstvo proizašlo iz škole glume, dvije djevojčice koje se nisu poznavale a postale su najbolje prijateljice kroz ovaj projekat. Priča je to o Dalal i Esmi, djevojčice kojih je privukla ideja da imitiraju, plešu, glume neke druge likove i karaktere, što je uticalo na to da same i nakon časova glume formiraju svoj mali kućni teatar sa lutkama, da prodube svoje prijateljstvo i upoznaju jedna drugu kroz ove aktivnosti. Dalal nam je priznala: „Nikada ne bih upoznala drugaricu poput Esme da nije bilo ove škole i jako sam sretna zbog toga. Kroz ovu školu smo se povezale i shvatile da imamo zajednička interesovanja, što za našu generaciju i nije uobičajeno imati priliku pohađati školu glume. Ja više volim performanse koji traže emotivne prikaze, dok Esma više uživa u fizičkim performansima, plesu ili drugim fizičkim aktivnostima. Zajedno smo pravi tim iz snova“, kroz smijeh je dodala Dalal.

                                                                                                               

Interesantna je i činjenica da se kroz ovaj projekat povezuju djeca različitih uzrasta, jer nisu samo Dalal i Esma ostvarile prijateljstvo, tu je i Haris Vukojević, šesnaestogodišnji mladić koji je njih dvije prihvatio kao svoje mlađe sestre, te ih pazi i brine o njima kao stariji brat. On ih dovodi u školu glume, zajedno sa svojom sestrom, koja je isto tako članica teatra, te učestvuju zajedno u svim projektima „Česte“, a nakon proba odvodi ih njihovim kućama kako bi ih sigurno predao roditeljima. Zaista je divno vidjeti i svjedočiti ovakvoj povezanosti među djecom, naročito u vremenu tehnologije i društvenih mreža kada je neposredno druženje, može se reći, prava rijetkost.

„U “Čestu” sam se priključio sasvim slučajno i ljudi koje sam do tada znao samo iz viđenja postali su mi danas kao porodica. Svi zajedno učestvujemo u ovom pozitivnom projektu i veoma sam zahvalan na prilici da proširim krug prijatelja i upoznam nove ljude“, priča Haris Vukojević.

Trenutno teatar radi na pripremi predstave "Ostati ili otići" u vezi najvažnijeg pitanja u našoj zemlji, pitanje odlaska mladih. Predstava će premijeru imati krajem trećeg mjeseca 2023. godine.

Ovaj projekat škole glume imao je pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu kroz povezivanje djece i mladih, omogućavajući im da steknu nove prijatelje, da ojačaju svoje socijalne sposobnosti te ojačaju osjećaj samopouzdanja, što je za vrijeme od svog nastanka, očigledno i uspio.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija