Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Umjetnički mural povodom "25 godina mira u BiH"

Piše: Koalicija za borbu protiv mržnje Jajce

 

“Nema puta ka miru. Mir je put!”

(Mahatma Gandi )

 

Mir, kao jedna od najviših vrijednosti i uslov za razvoj blagostanja čovječanstva, dolazi u naše zajednice i naše živote samo u onoj mjeri u kojoj smo ga spremni cijeniti i raditi na njemu, u onoj mjeri u kojoj ga zajednica prihvati kao svoj jedini put.

 

Prihvatanje puta mira znači i aktivno prihvatanje puta pravednosti i poštovanja, jer u mirnom svijetu ljudi se i dalje raspravljaju i različito misle i žive, ali to čine s poštovanjem i pravednošću.

 

Koliko naša zajednica u ovom trenutku aktivno radi na prihvatanju tog puta prikazano je umjetničkim muralom koji je oslikan na zidu tunela u našem gradu povodom “25 godina mira u BiH”.

 

Jedan čudesni mali komadić muralskog šarenila osvanuo je jednog dana na bočnoj strani sive gradske aždaje koja usisava sve u sebe. Taj čudesni komadić bio je dovoljan da izazove pažnju. Da li je dovoljan i da porazi aždaju?

 

Da bismo savladali aždaju potrebni su nam junaci i junakinje koji će prigrliti moći ljubavi, pravednosti i poštovanja.

 

Da li naša zajednica ima dovoljno tih moći i želje da mirno prevaziđe razlike i neslaganja? Da li imamo anegdotičnu ili kritičnu masu mirovnih junaka i junakinja? Da li ima dovoljno onih  koji će se suprotstaviti aždaji i san o miru pretvoriti u stvarnost?

 

Odgovori su oslikani na zidu.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija