Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada u Tuzli

Piše: Koalicija za borbu protiv mržnje iz Tuzle

 

Još prije devet godina odlučili smo učiniti našu zemlju ljepšom i boljom sredinom za život. Pridružili smo se globalnom pokretu “Let’s Do It” i poznatoj akciji “Očistimo Zemlju za jedan dan”.

U akciji provedenoj 2019. godine angažovali smo preko 1.110 volontera koji su prikupili oko 42 tone ilegalno deponovanog otpada. To je bio plan i ove godine. Dobili smo podršku naših partnera i krenuli sa pripremama, s nadom da ćemo realizovati naše nove ciljeve. Međutim, pandemija nas je spriječila da organizujemo, našu devetu po redu, terensku akciju čišćenja ilegalnih deponija otpada “Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan” u skladu s razrađenim planovima. No, uprkos svemu, mi nismo htjeli odustati. Pod motom, kojim se vodimo već godinama, “Nije naš otpad, ali jeste naš grad”, osmislili smo novi plan i doskočili pandemiji. Umjesto jedne velike, organizovali smo niz manjih akcija u  periodu od 19. septembra do 10. oktobra 2020. godine.

Zbog epidemioloških mjera, morali smo ograničiti broj učesnika, ali to nije uticalo na njihov entuzijazam i spremnost da daju sve od sebe kako bi naša izletišta i parkovi uistinu prodisali. Pridružili su nam se i aktivisti brojnih omladinskih organizacija i zajedno smo prikupili, u kratkom periodu,  preko 37 tona ilegalno deponovanog otpada. Na ovaj način, iskazali smo svoj patriotizam i odgovornost prema okruženju te želimo tako i nastaviti. Prepreke ćemo savladavati, ali od našeg cilja nećemo odustati. U Bosni i Hercegovini, prema nezvaničnim procjenama iz 2014. godine, postoji preko 12.000 ilegalnih deponija otpada, i ako ih ne budemo uklanjali njihov broj će se samo povećavati. 

Želja nam je da se ove akcije prošire i u drugim sredinama u BiH, da zajedno budemo pokretači pozitivnih društvenih promjena i izgradnje boljeg odnosa prema prirodi. Spremni smo podijeliti naša iskustva i prakse u organizaciji akcija čišćenja, kao i promotivnih i edukativnih aktivnosti.

Zajedničkim djelovanjem možemo promijeniti i svijet i svijest, krenimo od sebe, svoje ulice, svog dvorišta, svog grada. Budimo dio globalnog pokreta i dajmo svoj doprinos u izgradnji boljeg i zdravijeg okruženja, jer to zaslužujemo.

 

Ujedinjeni u akciji! #MijenjajStanje

„Let''s do it Tuzla – probudi #EKOheroja u sebi!“

 

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija