Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Svjedočenje povezanosti i tolerancije

Piše: Koalicija za borbu protiv mržnje „Kultura mira“ Zavidovići

 

Od 2014. godine, u općini Zavidovići djeluje lokalna Koalicija za borbu protiv mržnje i predrasuda „Kultura mira“. Koalicija je uspostavljena uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini s ciljem jačanja prevencije i borbe protiv incidenata motivisanih predrasudama u lokalnim zajednicama.

Trenutno koaliciju čini pet udruženja i to: Ambasada lokalne demokratije, „Sigurno mjesto“, „Srce istine“, Sportski savez Općine Zavidovići i Udruženja civilnih žrtava rata. U dosadašnjem radu, koalicija je dala značajan doprinos jačanju povezanosti zajednice i u mnogome obogatila sadržaj društvenog života u ovoj lokalnoj zajednici.

Kao načela svog djelovanja, toleranciju i suživot, „Kultura mira“ s ponosom ističe prepoznatljivost koju je izgradila obilježavajući važne datume iz oblasti promocije i zaštite prava manjina i općenito ljudskih prava kao što su: Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, Međunarodni dan tolerancije, Svjetskidan kulturne raznolikosti, Svjetski dan Roma, Međunarodni dan mladih, Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina i slično. Kroz brojne događaje koje je ova Koalicija organizovala, , vrijedni članovi i članice Koalicije vjeruju da su uspjeli skrenuti pažnju javnosti uopćini Zavidovići, a i šire, o važnosti izgradnjeinkluzivne, tolerantne i prosperitetne zajednice.

Predrasude i mržnja su neželjene pojave, koje se, nažalost, javljaju svugdje u svijetu, pa tako i kod nas, u našoj općini. Iako to i nije u tolikoj mjeri izraženo, ni jedna općina, pa tako ni naša, ne može se istrgnuti iz šireg konteksta i ambijenta podjela koje nažalost preovladavaju u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, Koalicija je u saradnji s Općinom Zavidovići organizovala i različite radne sastanke, okrugle stolove, javne rasprave i posjete drugim općinama i koalicijama, a sve kako bi se zajednica, odOpćine, preko javnih ustanova, vjerskih zajednica, političkih partija, do organizacija civilnog društva i građana, animirala i potakla na poduzimanje konkretnih mjera u prevenciji mržnje. 

Tako je još 2015. godine Općinsko vijeće Zavidovići usvojilo Akcioni plan društvene povezanosti, kojim je uspostavljen i mehanizam osuđivanja incidenata motivisanih predrasudama od strane organa uprave. Općina Zavidovići je od tada, u dva navrata, osudila incidente koji su se mogli okarakterisati kao incidenti motivisani predrasudama.

Da li je vrijedilo? Naravno da jeste, jer šta bi bilo da Koalicija ne postoji?!

Prije svega, mladi općine ne bi bili u prilici da posjete različite zajednice i lokacije širom BiH, ne bi se upoznali sa svojim vršnjacima i drugim aktivistima, ne bi dali svoj doprinos u očuvanju i zaštiti kulturno historijskog naslijeđa, ne bi učestvovali u obilježavanju i reafirmaciji važnih datuma iz prošlosti i civilizacijskih dostignuća. Ne bi, možda, ni zajednica podigla svoj glas iosudila skrnavljenja spomenika i grobalja, osudila čin skrnavljenja i iscrtavanja znakova mržnje na muralu našeg pjesnika Hasana Kikića na zgradi Doma kulture, ne bi mnogi ljudi iz drugih gradova i koalicija posjetili Zavidoviće, i tako dalje, i tako dalje.

Od formiranja pa sve do danas, u radu Koalicije učestvovala su brojna udruženja, neka s većim, a neka s manjim doprinosom. Ipak, uvijek je tu na okupu bio dovoljan broj entuzijasta koji su svoje slobodno vrijeme stavljali na raspolaganje ovoj plemenitoj inicijativi i bili nepresušni izvor energije i ideja za nove poduhvate. Njihovo uvjerenje je da Koalicija ispunjava svoju svrhu i da svakako treba nastaviti sa radom i u budućnosti. U želji da se to i ostvari, članice i članovi Koalicije za borbu protiv mržnje i predrasuda „Kultura mira“ pozivaju sva zainteresovana udruženja, grupe, aktiviste i sve ljude dobre volje da im se pridruže i učine Zavidoviće i druge općine u Bosni i Hercegovini i šire ugodnijim mjestom za život za sve nas.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija