Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Održan turnir „Košarkom za toleranciju“

Autorica fotografija i teksta: Željka Mihaljević,

koordinatorica Koalicije za borbu protiv mržnje „Uvažavanje”

 

S ciljem promoviranja i uvažavanja različitosti, te promoviranja kulture mira, u Livnu je 21. srpnja 2019. godine na središnjem gradskom trgu, već četvrtu godinu zaredom, održan turnir u uličnoj košarci pod nazivom „Košarkom za toleranciju“. Organizatori ovog događaja svih ovih godina su Koalicija za borbu protiv mržnje „Uvažavanje“ iz Livna i Ženski košarkaški klub Livno, a isto toliko godina tu manifestaciju i popratne sadržaje podržava Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini. Lijepom i sunčanom danu u Livnu doprinijeli su i mladi ljudi iz Drvara, Glamoča i Livna, koji su došli sa ciljem da promoviraju uvažavanje različitosti, kulturu mira, sport i humanost.

 

 

 

 

Pobijedila je mladost jer je prevazišla razlike, granice i ljudsku uskogrudnost, budući da je turnir već četvrtu godinu zaredom imao humanitarnu notu. Međutim, pehar je ipak bio rezerviran za one koje su nadigrale ostale ekipe. Bile su to Livanjke. Ove godine, u takmičenju su učestvovali i muški košarkaški klubovi iz Drvara i Livna.

 

Časna sestra Blanka Jeličić, odrasla kraj Vinkovaca, a dio rata provela u opkoljenom Sarajevu, i mualima Šejla Mujić Kevrić, podrijetlom iz Bratunca, iz kojeg je otišla za vrijeme rata, a koje su ove godine dobile Večernjakov pečat za međureligijsku suradnju, učestvovale su na turniru. I upravo ih je turnir „Košarkom za toleranciju“ spojio 2017. godine, te je i to jedan od razloga što Udruženje žena MIZ Livno i Vinkovska Marijanska mladež redovito sudjeluju na turniru. Vrijedne ženske ruke napravile su kolače, na licu mjesta pekle su se palačinke, a građani su simboličnom ''kupnjom'' slastice, ubacivanjem donacija u za to pripremljene kutije, pomogli organizatorima u namicanju sredstava za uređenje prilaza obiteljskoj kući sestre i brata Budić, Ane i Ivana, koji su oboljeli od multiple skleroze. Asfaltiranje pristupnog puta umnogome će olakšati samohranoj majci Blaženki izvoženje invalidskih kolica do ceste, kao i pristup vozilu hitne pomoći. Zahvaljujući dobrim ljudima prikupljeno je 1.997,60 KM. S poduzećem „Livno-putovi“ dogovoreno je izvođenje radova, a i ta tvrtka je dala svoj doprinos u akciji dobrote smanjivši stvarnu vrijednost radova za 300 KM. Nakon polaganja asfalta postavit će se rukohvati, što će, sukladno dogovoru s ravnateljem livanjske Srednje strukovne škole Silvije Strahimir Kranjčević, Sašom Grabovcem, uraditi učenici uz pomoć svojih nastavnika.

 

Istoga dana u popodnevnim satima, za košarkašice i košarkaše iz tri grada održano je i zanimljivo predavanje na temu „Grafiti – od ulične umjetnosti do kaznenog djela“, te su upoznati s projektom „Supergrađanke/i“ u sklopu kojega djeluje i Koalicija za borbu protiv mržnje “Uvažavanje”.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija