Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Obrazovanjem do snova

Piše: Omladinski centar „Vermont“

Koalicija za borbu protiv mržnje

„Promoviši pozitivno“ iz Brčkog


 

Rijetko kada možemo upoznati dijete čije prve stope kroz život su one kojima već želi da gradi svoju budućnost. V.Š. je dječak koji sa svojih 11 godina već želi da se bori za dobro ovoga svijeta i da pomogne onima u nevolji. Naime, njegova jedina želja je da bude policajac i da skloni loše i iskvarene ljude sa ulica. Zbog zdravstvenih problema, kasnije je upisan u školu ali se uz veliku volju i trud, te podršku koju ima u Dnevnom centru „Vermont“ od svojih drugara, vrlo brzo uklopio i premostio velike razlike i sada želi da pokaže svima šta on to može. Naš superjunak ide u treći razred i učenik je Pete osnovne škole u Brčkom. Kaže da su mu omiljeni predmeti matematika, bosanski i fizičko, te da voli da ide u školu jer on već zna da je to jedini način na koji će da ispuni svoj san. 
Njegov motiv je jasan, on želi da bude pravi mali superjunak, što su nam potvrdile i njegove ocjene u školi, gdje se zalaže i daje sve od sebe da bi bio odličan učenik i na taj način donio osmijeh na lice svojim roditeljima koji su ponosni na njega. Ima želju i motiv da uspije i uporan je u svemu.
Iako je kasno krenuo u školu, on sada nema problema s time jer se vrlo brzo uklopio sa svojim drugarima i sada je on taj koji pomaže ostalima da se uklope. Uvijek je imao podršku od svoje dvije starije sestre koje su mu pomagale kada god naleti na prepreke, i kako on kaže, zahvalan je što ima najbolje sestre koje su uvijek tu za njega. Njegova mama je svjesna da samo sa školom mogu nešto postići, i zato se i bori da im obezbjedi da mogu ići u školu, da budu pismeni i obrazovani, da se zaposle, i da imaju bolji život, jer kako ona kaže, za nju je to bilo nezamislivo u „njeno vrijeme“.
Za našeg superjunaka put do njegovog sna je dug, ali on tvrdi da za njega to nije nikakav problem jer želi da bude na strani dobra. 

„Uvijek sam želio da budem policajac, gledao sam na televiziji policajce koji pomažu drugima, sklanjaju kriminalce sa ulice. Ja želim da budem policajac i da pomažem ljudima. Znam da sada to nije moguće, ali trudim se da budem dobar u školi i da mama ne mora da se brine.“

Dolazak u Dnevni centar „Vermont“ je za njega svakodnevnica i kako kaže, voli da pomaže mlađima koji se tek spremaju za školu i drago mu je što on može da bude taj koji će nekome pomoći da nauči slova i brojeve jer zna koliko je njemu bilo lakše jer su mu sestre pomagale. 
„Volim da dolazim u Dnevni centar, družim se, igram se i učim nešto novo. Najdraže mi je kada dobijem funkciju policajca i onda mogu da pomažem ostalima i kažem im kada nešto pogriješe.“
Naš mali superjunak uistinu ima velike ciljeve i još mnogo toga da prođe, ali mi se nadamo da će da uspije i ostvari svoj san, jer biti na strani dobra je želja svakog superjunaka.
Za V.Š. i veliki broj druge djece, vrijeme provedeno u Dnevnom centru je postalo sastavni dio njihovih svakodnevnih života. Međutim, nemaju sva djeca priliku i pristup organizacijama kao što je Vermont i zbog toga je neophodno da se uključe svi akteri, počev od porodica i nevladinog sektora u proces rješavanja problema napuštanja školovanja.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija