Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Obilježen 16. studeni, Međunarodni dan tolerancije

Piše: Koalicija za borbu protiv mržnje

„Uvažavanje“ Livno

 

Livno, 16. studenog 2019. g

 

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. studenog 2019. godine, Koalicija za borbu protiv mržnje „Uvažavanje“ Livno, uz potporu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, organizirala je središnji dvodnevni događaj za koalicije iz Kantona 10 i Unsko-sanskog kantona. U predvečerje tog značajnog dana, predstavnici i predstavnice iz Velike Kladuše, Sanskog Mosta, Drvara i Livna prezentirali su pozitivne priče iz svojih sredina, priče o tome kako su pripadnici različitih nacionalnosti pomagali jedni drugima u teškim trenucima. Livanjsku priču, koja je bila prikaz svega onoga što se događalo na četiri tradicionalna košarkaška turnira „Košarkom za toleranciju“, napravile su članice Ženskog košarkaškog kluba Livno. Djevojke su vrlo nadahnuto govorile i fotografijama potkrepljivale kako je taj događaj iz godine u godinu rastao, kako je dobio humanitarni karakter, kako su na njemu 2017. godine prvi put srele i upoznale časnu sestru Blanku Jelinić i muallimu Šejlu Kevrić, kako su se prodajom kolačića „dobre volje“ namicala sredstva za obitelj Budić u Livnu i samohranog oca petorice sinova u Bosanskom Grahovu, i slično.

 

Razgovaralo se o viđenom, a potom je uslijedila projekcija dokumentarnog filma „Apostoli dobra“, nastalog u okviru serijala „Živjeti zajedno“, projekta kojega su zajedničkim snagama realizirali Udruženje BH novinari i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Film govori o dvojici svećenika, pokojnom Fra Marku Geli iz Livna i proti Miloradu Golijanu iz Vlasenice, koji nisu puno razmišljali o vlastitom konformizmu kada su ratne 1992. i 1993. godine pomogli sugrađanima druge nacionalnosti, spašavali ikone i crkvene knjige iz zapaljene pravoslavne crkve u Livnu, ili pomagali dvojici vlaseničkih hodža.

 

U subotu, na sam Dan tolerancije, livanjski domaćini odveli su svoje goste i predstavnike Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini na mjesto na kojemu bogatstvo različitosti stoluje u miru i slozi u odajama, po hodnicima i muzejskom prostoru sa etnografskom zbirkom tradicijske odjeće i nakita Hrvata, Srba i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, u Karmel Svetog Ilije na obali Buškog jezera. O toj jedinstvenoj zbirci (sa preko 100 nošnji hrvatskih kompleta, 20-tak bošnjačkih, također 20-tak srpskih), govorio im je domaćin, veliki zaljubljenik u etnografiju i etnologiju, karmelićanin Zvonko Martić.

 

Bila je to točka na 'i' dvodnevnog druženja, ali i dodatna snaga onima koji već godinama ustrajno rade na pomirenju, gradnji povjerenja i zajedničkog života u svojim lokalnim zajednicama.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija