Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Obilježavanje Dana kulturne raznolikosti u Drvaru

Piše: Nemanja V. Tomić,

koordinator Koalicije za borbu protiv mržnje „Drvar-Grad razumijevanja“Koalicija za borbu protiv mržnje „Drvar-Grad razumijevanja“, u saradnji sa koalicijama za borbu protiv mržnje „Uvažavanje“ iz Livna, „Most ljubavi“ iz Sanskog Mosta i „Zajedno možemo više“ iz Velike Kladuše, obilježila je Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj - 21. maj.

Prigodna manifestacija održana je 23. maja 2019. godine u prostorijama Javne ustanove „Centar za kulturu i sport Drvar“ u Drvaru sa početkom u 18:00 časova. Manifestaciji su prisustvovali građani opštine Drvar i gosti iz drugih opština.

„Svima nam pričinjava zadovoljstvo što znamo da imamo dobru saradnju i prijateljske odnose sa predstavnicima drugih opština u Bosni i Hercegovini. Nadam se da ćemo u budućnosti realizovati još ovakvih zajedničkih aktivnosti. Mir, tolerancija i međusobno uvažavanje raličitosti koje nas krase, nužni su kako bismo izgradili bolje sutra za sve nas“, naglasila je ovom prigodom Rada Krupić, koordinatorica Koalicije za borbu protiv mržnje „Most ljubavi“ iz Sanskog Mosta i dodala da će se, „Koalicija „Most ljubavi“ i u budućnosti vrlo rado odazivati sličnim manifestacijama i aktivno učestvovati u implementaciji zajedničkih aktivnosti. Zvanični dio programa otvorio je koordinator Koalicije „Drvar-Grad razumijevanja“ i ukazao na značaj ovog datuma, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini.

U zvaničnom dijelu programa učestvovali su članovi kulturno-umjetničkih društava iz četiri zapadnobosanske opštine: Livna, Sanskog Mosta, Velike Kladuše i Drvara, te etno ansambl „Uspomene” i etno grupa „Carza” iz Drvara. Takođe, pored igre i pjesme, u toku programa upriličena je mini etno-revija s ciljem da se građanima i predstavnicima iz različitih opština omogući što kvalitetnije i potpunije upoznavanje sa kulturom, običajima i narodnim nošnjama drugih naroda, narodnosti i lokaliteta. Cijela manifestacija „krunisana“ je zajedničkim izvođenjem „Užičkog kola” u kojem su učestvovali predstavnici svih kulturno-umjetničkih društava.

Pored raznovrsnog i bogatog kulturno-umjetničkog programa, gosti su mogli osjetiti i čari domaće kuhinje na štandovima domaće hrane. Tako se pored vesele i prijateljske atmosfere mogao osjetiti i miris livanjskog sira, drvarske drenjine i svježih peciva iz Velike Kladuše i Sanskog Mosta.

Na kraju programa, Koalicija za borbu protiv mržnje „Drvar-Grad razumijevanja“ dodijelila je zahvalnice učesnicima i organizatorima manifestacije, te predstavnicima ostalih koalicija za borbu protiv mržnje.

Obilježavanje Svjetskog dana za kulturnu raznolikost za dijalog i razvoj podržala je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.
Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija