Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Nevesinjska koalicija započela izradu petogodišnjeg Akcionog plana za koheziju zajednice

Piše: Koalicija za borbu protiv mržnje

„Stop predrasudama“ iz Nevesinja

 

Koalicija za borbu protiv predrasuda i mržnje iz Nevesinja je tokom 2019. godine organizovala nekoliko radnih sastanaka, ali i učestvovala je na radionicama koje je organizovala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a koje su za cilj imale izgradnju kapaciteta koalicije, kao i bolje međusobno upoznavanje članova koalicija.

Radionice i radni sastanci su se posebno odnosili na implementaciju prvog Akcionog plana za koheziju zajednice Opštine Nevesinje za 2019. godinu (u martu i junu), te njegovu reviziju i izradu novog, petogodišnjeg plana za period od 2020-2024. godine, koja je počela krajem oktobra ove godine.

 

Posebno zanimljiva bila je radionica koja je održana 24. septembra, na kojoj su se učesnici, među kojima su bili članovi koalicije, mladi, predstavnici Opštine i medija, upoznali s različitim elementima socijalne kohezije, te faktorima koji doprinose njenom jačanju.

Na toj radionici su predstavljeni i rezultati ispitivanja javnog mnijenja na temu slobode izražavanja naspram govora mržnje na internetu, koje je ranije ove godine sprovela koalicija. Zaključeno je da je govor mržnje itekako prisutan i da su mu izloženi svi članovi društva, posebno mladi, te da je potrebno veće angažovanje relevantnih aktera kako bi se on u svom izvornom obliku, kakav je danas prisutan na raznim portalima, forumima i društvenim mrežama, smanjio.

Ovakve tematske radionice su implementirane u okviru Akcionog plana za koheziju zajednice, a planirano je da se s njima nastavi i u okviru novog petogodišnjeg plana.

 

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija