Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Mogu li se stećci u Bačićima kod Kravica otrgnuti od zaborava?

Piše: Stanislava Šakota,

članica Koalicije za borbu protiv mržnje iz Bratunca

„Zajedno za toleranciju“

 

Stećak je vrsta nadgrobnog spomenika, nastalog u periodu između XII-XV vijeka. Pretpostavlja se da u Bosni i Hercegovini ima više od 50.000 stećaka. Većim dijelom koncentrisani su na području Hercegovine. Najpoznatiji, i možda najljepši stećci su oni u Radimlju. Pojedini stećci ukrašeni su raznim motivima iz tadašnjeg života ili natpisima. Među ukrasnim motivima na stećcima, uz njihov naglašeni simbolizam svojstven srednjovjekovnoj umjetnosti, raspoznaju se svjetovni i religiozni simboli, ali i ostali ornamenti koji se međusobno prepliću i upotpunjuju. Ipak, neki stećci, poput ovih u Bačićima kod Kravice, nemaju nikakva obilježja.

 

 

 

Projekt serijske nominacije stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a predstavlja jedan od najsloženijih i najobimnijih projekata iz oblasti zaštite graditeljskog naslijeđa. U regionu je ukupno nominovano 30 nekropola, od čega su 22 iz Bosne i Hercegovine, po tri iz Srbije i Crne Gore, i dvije nekropole iz Hrvatske.

 

Mi smo pokušali otrgnuti od zaborava lokalitet Bačići kod Kravice. Akciju čišćenja organizovala je Koalicija za borbu protiv mržnje iz Bratunca “Zajedno za toleranciju” uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Nekropole, kao nacionalni spomenici, trebaju biti dostupni javnosti i čuvati svoju ljepotu. Kulturna baština je neobnovljiv i ograničen resurs koji zahtijeva očuvanje, brigu, vrednovanje i korištenje prema mogućim načelima održivosti.

 

Znamo da je ova naša akcija samo mali doprinos u pokušajima očuvanja kulturnog nasljeđa u Bosni i Hercegovini, ali se nadamo da će ovo biti jedna od mnogih budućih sličnih akcija. Ovakvim i sličnim akcijama nećemo dozvoliti da sve ono što je na ovim prostorima vrijedilo, što ima neku istorijsku vrijednost, polako pada u zaborav i propada. Savremeni čovjek nema vremena za kulturna nasljeđa. Sve je prepušteno samo sebi. Ili ga korov prekrije ili ga smeće zatrpa. Tako i ovi stećci, stoje zaboravljeni kao nijemi svjedoci svih naših ratova, unutrašnjih nemira, uspona i padova. Sve što mi brzo zaboravimo - oni vjekovima pamte!


Vrijedni članovi i članice Koalicije za borbu protiv mržnje iz Bratunca „Zajedno za toleranciju“ su “čistili kamenje”, polako, četkom su skidali mahovinu sa zaboravljene istorije.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija