Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Mladi donijeli evropski duh i evropske vrijednosti u Tuzlu

Piše: Media tim EYP Foruma u Tuzli,

članica Koalicije za borbu protiv mržnje, Tuzla

Zahvaljujući aktivistima Evropskog omladinskog parlamenta, te srednjoškolcima i studentima, Tuzla je na tri dana bila bosanskohercegovački centar evropske demokratske kulture i parlamentarne demokratije. Mladi iz cijele Bosne i Hercegovine i nekoliko evropskih država su u periodu od 1.-3. novembra 2019. godine organizovali regionalni forum koji je okupio preko 50 učesnika.  

Bila je to prilika za sve članove da se međusobno upoznaju, druže i steknu nova znanja o vrijednostima demokratskih društava i pravilima rada Evropskog parlamenta. Učesnici foruma izučili su i uhvatili se u koštac s problemima s kojima se suočava ne samo bosanskohercegovačko društvo, nego i cjelokupna evropska zajednica. Sagledali su ih i analizirali iz različitih perspektiva i ponudili svoja rješenja.

 

Trećeg dana, tokom zvanične sesije, predstavili su četiri rezolucije na teme iz oblasti zdravstvene zaštite, prednosti i rizika upotrebe nanotehnologija, kao i prisustva korupcije u bosanskohercegovačkom društvu. Nakon sadržajne demokratske diskusije, većinom glasova usvojili su tri od četiri predstavljene rezolucije. S obzirom na to da je Evropski omladinski parlament član Koalicije za borbu protiv mržnje Tuzla, učesnici foruma upoznali su se sa štetnim posljedicama govora mržnje i incidenata počinjenih iz mržnje, te samim konceptom koalicija za borbu protiv mržnje kao odgovorom civilnog društva na ove negativne pojave, ali i sa aktivnostima Koalicije za borbu protiv mržnje Tuzla.    

Od momenta susreta pa sve do zatvaranja foruma, učesnici su iskazivali želju za novim saznanjima i spremnost da se zajedno angažuju u rješavanju svih izazova s kojima se susreće evropsko i bosanskohercegovačko društvo.

“Sklopili smo nova prijateljstva i usvojili nova znanja koja ćemo i dalje jačati, a duh evropskih vrijednosti nastavit ćemo promovisati već na sljedećem forumu u Banjaluci, kao i u svim budućm aktivnostima”, izjavio je Aleksa Spasić, član Upravnog odbora Evropskog omladinskog parlamenta u Bosni i Hercegovini.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija