Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Izgradnja bolje budućnosti u Teočaku i Ugljeviku kroz podjelu pomoći najugroženijim kategorijama

Piše: Fatima Čosić, članica Vijeća mladih Teočak,

Koalicija za borbu protiv mržnje

“Društvo bez predrasuda“, Teočak

 

U skladu s novonastalim okolnostima, članice i članovi teočanske koalicije za borbu protiv mržnje “Društvo bez predrasuda“ pretvorili su strah i zabrinutost u kreativnu energiju koja im je definitivno pomogla da se osjećaju sigurnije. Solidarnosti među članicama i članovima Koalicije nikada nije nedostajalo što pokazuju i indvidualni zadaci koje odrađuju na terenu.

 

Budući da su bili prinuđeni redovne projektne aktivnosti obustaviti ili prilagoditi novonastaloj situaciji, a željeli su nastaviti s društveno korisnim radom, kontaktirali su ih donatori USAID i Catolic Relief Services (CRS), u okviru projekta PRO Budućnost.

 

Zahvaljujući pomoći naših partnerskih organizacija, nastavili smo pružati podršku stanovnicima općina Teočak i Ugljevik čiji su stanovnici u stanju potrebe. S tim u vezi, u protekloj sedmici izvršena je distribucija 65 prehrambeno-higijenskih paketa.

 

„Tokom distribucije paketa pomoći nastojali smo posjetiti djecu koja pohađaju osnovnu školu, a čiji roditelji su tokom pandemije ostali bez posla, zatim samohrane majke, socijalno ugrožene porodice i osobe treće životne dobi. Osnovna vrijednost ovakvih i sličnih aktivnosti jeste da probudimo ljudsku svijest, da okrenemo narod ka pozitivnoj strani života, ali i da pokažemo da se sreća i zadovoljstvo u čovjeku najbolje budi kroz društveno koristan rad“, kazao je Dževad Mehić, direktor Osnovne škole „Teočak”.

 

„Život se nastavlja i poslije korone. Nečije malo nekom može značiti puno. Vjerujte, sreća na licima naših učenika, na licima kolega penzionera u trenutku kada smo ih posjetili, ne može se ni sa čim mjeriti. Učenici i nastavnici Osnovne škole „Aleksa Šantić” iz Ugljevika redovno učestvuju u aktivnostima koje se realizuju zahvaljujući projektu PRO-Budućnost. Posebno smo počašćeni što u novonastaloj situaciji nastavljamo našu saradnju kroz ovu plemenitu misiju”, kazao je Sreten Lukić, direktor Osnovne škole „Aleksa Šantić” iz Ugljevika.

 

Posebnu pažnju prilikom podjele pomoći obratili smo na pripadnike nacionalnih manjina. Solidarnost i saradnja, posebno u teškim vremenima, među pripadnicima različitih etničkih grupa ukazuju na empatiju i zajedništvo, te vrijednosti koje zajedno njegujemo kroz projekat PRO-Budućnost.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija