Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Bravo za sanske žene: Sašile više od 4.500 maski i podijelile ih besplatno

Autorica: Amira Šabić,

zamjenica kordinatorice koalicije iz Sanskog Mosta

Od sredine marta ove godine, članice udruženja žena iz našeg grada, Sanjanke velikog srca, nastavile su svoj humanitarni angažman primjeren okolnostima, a posljednjih mjesec i pol dana dale su i daju veliki doprinos borbi protiv COVID-a 19 u svom Sanskom Mostu.

Sanske heroine su od vlastitih materijala šile maske za svoje sugrađanke i sugrađane, koje su dijelile u potpunosti besplatno, kako bi im olakšale muku u ovim teškim danima pandemije Korona virusa. Kroz ruke sanskih tihih heroina prošlo je više od 4.500 pamučnih maski, koje su dijeljene po trgovačkim centrima, pekarama, benzinskim pumpama, javnim ustanovama, sanskim preduzećima, Domu zdravlja, bolnici, po mjesnim zajednicama, dijeljene su građanima. Prema riječima Azre Jakupović, predsjednice Koordinacionog odbora deset sanskih udruženja žena, žene igraju veliku ulogu, ne samo u ovo doba, već uvijek.

 

„Bavile smo se mnogim humanitarnim radom, nažalost, sad je ovakva situacija, ali je lijep osećaj da možete da pomognete nekom“, istakla je Jakupović, inače predsjednica Udruženja žena „Žene sa Sane“. Nakon što su istrošile vlastite resurse, načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, obezbijedio je sredstva za materijal da bi sanske heroine mogle nastaviti šivati. Pored maski za građane, žene su se udružile i zajedničkim snagama obezbijedile humanitarne pakete za naše sugrađane slabijeg imovnog stanja, kao i kompjutere, tablete i mobilne uređaje za djecu, koja zbog nedostatka tehničke opreme, nisu bila u mogućnosti da prate online nastavu.

Od samog nastanka ove situacije, proglašenjem pandemije COVID-19, pčelice, kako ih odmilja zove Bahra Džamastagić, predsjednica Udruženja žena „Majdanke“ iz Starog Majdana, odmah su se uključile u akciju šivanja zaštitnih maski. Ona se zahvalila svojim članicama, mještanima, Općini Sanski Most i svima koji su pomogli ovom velikom humanom gestu. Svoj doprinos ovoj humanoj misiji dale su i članice „Poleta“ iz Šehovaca. Emira Žerić, predsjednica pomenutog Udruženja, kazala je kako ovo nije prvi put da sva sanska udruženja djeluju zajedno i da su i ovom misijom pokazale koliko su zaista složne i vrijedne. Ispred Udruženja žena Trnova javila nam se Aida Begić, koja je i sama šivala maske. Ona je istakla da nikada u životu nije bila pasivna i nikada to neće biti, zato se odmah priključila inicijativi šivanja zaštitnih maski. Prema riječima Rade Krupić, predsjednice „Izvora“ iz Zdene, šivanje maski započele su prikupljanjem materijala, a sve članice su se odmah aktivno uključile u ovu misiju. Ona se zahvalila svima koji su pomogli u realizaciji i ove aktivnosti Sanjanki velikog srca, a ispred njenog Udruženja sašiveno je 500 maski.

U ovim teškim trenucima, u ovu humanu misiju uključile su se: „Žene sa Sane“, „Izvor“ “Zdena”, Udruženje Forum žena „Pobriježje“, Udruženje žena Trnova, “Polet”, „Šehovci“, “Majdanke”, „9 rijeka“, “Vrhpolje”, “Hrustovo”, “Fajtovci”. Sve žene su u ovoj misiji pokazale svoju humanost i nesebičnost a posebno se ističu: Hasija Keka Ahmetagić, Jasna Džananović, Azra Jakupović, Ismeta Kamber, Nermina Pršić, Rada Krupić, Senada Musić, Bahra Džamastagić, Dževada Sadić, Suada Sadić, Aida Begić, Ismeta Bilajbegović, Azemira Trožić, Emira Talić, Bernisa Behremović, Mejrima Talić, Džula Smaka, Enida Paunović, Subha Memić, Nasiha Čaušević, Jasna Cerić, Jasminka Sarhatlić, Hava Kantarević, Mirza Žilić, Kalender Dina, Kalender Gara, Ermina Bahtić, Nevzeta Mulalić, Dragica Mulisić, Azra Veletanlić, Emina Mušić, Dajana Krupić, Belma Kadić, Dženita Omerbegović, kao i gospodin Elvis Mulisić, i mnoge, mnoge druge žene grada na devet rijeka. Veliko hvala našim vrijednim ženama koje su se samoinicijativno organizirale i izradile zaštitne maske ali i svim volonterima koji su ih vrijedno podijelili. U našem gradu žive građanke i građani velikog srca.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija