Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Akcija čišćenja i uređenja planinarske staze na planini BabaPiše: Zoran SamardžićBilećka Koalicija za borbu protiv predrasuda i mržnje “Stop predrasudama”, u saradnji s planinarskim društvom “Koritnik” i Koalicijom i udruženjem “Tajne prirode” iz Čapljine, sprovela je akciju čišćenja i uređenja planinarske staze na planini Baba 14. aprila 2019. godine. Zbog loših vremenskih prilika, urađen je dio markiranja planinarske staze, čišćenje i pošumljavanje, a učesnici se slažu da je to samo početak jedne veće akcije, koja treba da pomogne da prirodne ljepote ovog kraja postanu dostupnije svima koji vole prirodu i koji se zalažu za očuvanje prirodnog i kulturnog naslijeđa.

Koordinator koalicije iz Bileće, Zoran Samardžić, istakao je da je zadovoljan ovom akcijom i ističe da je ova ideja plod mladih ljudi iz ove neformalne grupe.

“Akcija je uspješno sprovedena, bez obzira na loše vremenske uslove. To nas nije spriječilo da se okupimo i izađemo na teren. Podržala nas je Misija OSCE-a u BiH, ali i naša lokalna zajednica. Zadovoljstvo mi je što je ova aktivnost implementirana u okviru našeg Akcionog plana za koheziju zajednice, kojeg je Opština usvojila u decembru 2018. godine. Opština je podržala jednu od planiranih aktivnosti, čime je ovaj plan, kojim se predviđaju i naredne akcije koje će biti potpomognute od strane lokalne zajednice, oživio i postao stvarnost. Naravno, apliciraćemo i za druge projekte.”

Gosti iz Čapljine su takođe podržali akciju, održavši uvodnu kratku prezentaciju o potrebi očuvanja prirodne i kulturne baštine, kao zadaću svih nas. “Želimo da se zahvalimo domaćinima i svim ljudima koji su podržali današnju akciju. Naš zadatak je bio, pored učestvovanja u uređenju i čišćenju ovog prirodnog ambijenta, i da prenesemo naša iskustva, između ostalih i sa planinarskim društvom “Koritnik,” jer se često odazivamo ovakvim akcijama i smatramo ih dobrom prilikom i za povezivanjem ljudi, ali i da učinimo nešto korisno za zajednice u kojima živimo. Moram istaći da smo se danas jako lijepo družili uz prirodan ambijent i dobro raspoloženje”, istakao je Stanko Zlopaša iz Čapljine.

Planina Baba je matična planina planinarskog društva “Koritnik,” koje je zajedno sa koalicijom iz Bileće osmislilo cijelu ovu akciju, koja nije mogla da prođe bez njihovih članova. Srđan Savić je dugogodišnji član društva i danas je sa svojim kolegama izašao na planinu da pomogne u akciji čišćenja i markiranja.

“Odradili smo danas jedan dio markiranja planinarske staze i dio pošumljavanja mladim sadnicama bora. Plan je da postavimo stubove i tablice na određenim dijelovima staze, gdje će biti označeni pravci kretanja i kilometraža. Čim vremenski uslovi to dozvole, sa zadovoljstvom ćemo završiti markiranje”, istakao je Srđan.

Nakon akcije u kojoj je učestvovalo preko dvadeset volontera, organizovan je ručak uz zajedničko druženje ljubitelja prirode iz ova dva grada.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija