Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Završen mural Nebojše Glogovca u Nevesinju

Piše: Miljan Buha, koordinator

Koalicije za borbu protiv mržnje i predrasuda

iz Nevesinja

 

Koalicija za borbu protiv mržnje i predrasuda iz Nevesinja, predvođena Udruženjem mladih “VID”, krajem avgusta 2020. godine, organizovali su akciju uklanjanja neprikladnih i uvredljivih grafita, kao i čišćenja gradskih zidova.

 Po završetku navedenih aktivnosti, mladi iz Udruženja odlučili su počastiti svoje sugrađane muralom Nebojše Glogovca, umjetnika koji vodi porijeklo iz ovog hercegovačkog gradića. Time se nastavila praksa uređenja grada street-art umjetnošću koja se i u prethodnom periodu odvijala u okviru programa društvene kohezije kroz uklanjanje uvrjedljivih grafita.

 

“Akcija je realizovana u okviru programa društvene kohezije koji se u našoj opštini sprovodi već petu godinu zaredom i pritom daje izvanredne rezultate,” navodi Miljan Buha, koordinator nevesinjske koalicije protiv mržnje i predrasuda. “Nakon uklanjanja grafita, pristupilo se izradi grafičkih sadržaja s ciljem bolje promocije Nevesinja kao otvorene, ali i atraktivne turističke destinacije, te izražavanje poštovanja prema velikanima umjetničkog stvaralaštva. S obzirom na to da se radilo o izradi murala s likom čovjeka čije se ime u našem Nevesinju spominje s dužnim poštovanjem i ljubavlju, prioritet nam je bio sam kvalitet i vjerodostojnost izrade,” rekao je Buha. 

Ideju je u besprijekorno djelo sproveo nadaleko poznati umjetnik iz Mostara, Maid Redžić poznatiji kao “Mide”, višegodišnji učesnik street-art festivala, čiji radovi krase veliki broj fasada i zidova, ne samo u regiji, već i u Evropi.

“Velika je čast odazvati se na poziv prijatelja iz Nevesinja, a posebno je čast oslikati lik svima poznatog Nebojše Glogovca na Domu kulture koji nosi njegovo ime,” ističe Redžić.

Predstavnik Udruženja “VID”, Stefan Bejatović, navodi da se ovakav vid urbane umjetnosti pokazao kao veoma atraktivan i veoma prihvaćen u javnosti. 

”Ovaj  vid umjetnosti, kao takav, prihvaćen je i samim tim je u ekspanziji, a Nevesinje itekako ima šta da ponudi u tom smislu, te se ovakve aktivnosti mogu smatrati tek početkom jedne veće inicijative,” objašnjava Bejatović.

  

Akciju čišćenja zidova i uklanjanja grafita, te slikanje ovog murala, podržali su Opština Nevesinje i Misija OEBS-a u Bosni i Heregovini.

 

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija