Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Zajedničko djelovanje mladih iz Banje Luke, Brčkog i Tuzle protiv predrasuda

Piše: Ljubica Janjetović,

članica Koalicije za borbu protiv mržnje Banja Luka

 

 

Predstavnici koalicija za borbu protiv mržnje iz Brčkog i Tuzle posjetili su Banju Luku 4. oktobra 2019. godine. Ugostila ih je Koalicija za borbu protiv mržnje Banja Luka. Bila je to prilika da se članovi tri koalicije upoznaju i predstave svoj rad, ali i da se druže i zajedno obiđu grad.

 

Predstavnici koalicija iznijeli su svoja zapažanja o dosadašnjem radu, te razgovarali o položaju mladih u Banjoj Luci, Brčkom i Tuzli, ali i o drugim problemima s kojima se susreću. Zaključili su da zajedničkim snagama mogu efikasnije djelovati i utjecati na promjene koje žele da se dese, to jest da budu više uključeni u procese donošenja odluka. Mladi širom Bosne i Hercegovine žele da se njihov glas čuje i spremni su na razumijevanje i toleranciju drugih bez obzira u kojem dijelu Bosne i Hercegovine žive.

 

Predstavnici koalicija su iskoristili ovu priliku da zajednički rade na postavci izložbe fotografija koja prikazuje aktivizam koalicija, borbu protiv mržnje i predrasuda, te promociju tolerancije i jednakosti u sve tri zajednice. Izložba fotografija će biti upriličena povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra 2019. godine.

 

Predstavnici koalicija prisutnih na sastanku složili su se da su ovakvi susreti neophodni kako bi se mladi širom Bosne i Hercegovine upoznali i shvatili da ih muče isti problemi, a da ih zajedničkim snagama mogu lakše rješavati.

 

“Pozivamo predstavnike koalicija za borbu protiv mržnje iz Banje Luke i Tuzle da nas posjete i da nam budu gosti na nekom od narednih skupova”, rekao je Damir Radenković, koordinator Mreže “Promoviši pozitivno” iz Brčkog.

 

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija