Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Заједнички концерт оркестра Гимназије „Јован Дучић“ и Градског оркестра из Стоца

Још једна активност у режији Коалиције за борбу против предрасуда и мржње „Стоп предрасудама“ из Требиња

Пише: Јована Самопјан

У позоришној сали Културног центра у Требињу 03. маја 2018. године, одржан је заједнички концерт оркестра Гимназије „Јован Дучић“ из Требиња и Градског оркестра из Стоца.


Оркестар Гимназије „Јован Дучић“ је дјело требињског музичара и професора музичког васпитања, Пера Бокића, који талентованој требињској дјеци даје прилику да развијају свој талент, да своје слободно вријеме паметно троше, док је Градски оркестар лимене музике из Стоца већ дужи низ година познат као један састав који на својствен и јединствен начин обрађује популарне музичке нумере. Спој ова два оркестра донио је два сата врхунске музике, за коју су посјетиоци имали само ријечи хвале и жаљења што оваквих догађаја нема више у граду на Требишњици.


Оно што овом музичком спектаклу даје још више на значају јесте сам начин увјежбавања нумера. Перо Бокић,  диригент оркестра требињске Гимназије каже: „Сате и сате на телефонској линији договарали смо аранжмане – без могућности да чујемо како ће то звучати, а прије десетак дана су се ученици први пут срели и упознали. Након тога имали смо само двије заједничке пробе, а вечерашњи концерт је наш трећи сусрет“. Бокић додаје: „За ове двије године постигли смо заиста много, а са нашим пријатељима из Стоца звучимо или барем идемо у правцу да будемо нешто попут ревијалног градског оркестра, који ће изводити популарне композиције“.


Орекстар из Стоца има дужу традицију, али њихов диригент Звонко Кнежевић истиче: „Послушали смо шта ради оркестар ваше гимназије, то нам се свидјело и прихватили смо позив. Довели смо девет наших музичара и они су ту вечерас да дају један нови ‘штих’ овоме што гимазијалци свирају. Мислим да су се одлично снашли и да су и једни и други задовољни“.


Оба диригента обећавају да ће оваквих концерата бити још више, а сљедећи је у Стоцу. Први заједнички концерт подржала је Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини, а иницијатива је потекла од неформалне групе грађана из Требиња под називом „Коалиција за борбу против предрасуда“.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija