Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Vizija i misija Koalicije “Tolerantno i pozitivno” iz Doboja

Piše:

Koalicija za borbu protiv mržnje

“Tolerantno i pozitivno” iz Doboja

 

 

Koalicija za borbu protiv mržnje "Tolerantno i pozitivno” iz Doboja oformljena je 2013. godine s ciljem promovisanja tolerancije u zajednici i borbe protiv mržnje i ekstremizma. Od osnivanja pa do danas, ova Koalicija je povećavala broj članica tako da danas broji 14 dobojskih udruženja koja predstavljaju sve, a posebno one najranjivije, društvene grupe u gradu Doboju.

 

 

 

 

Koalicija "Tolerantno i pozitivno” iz Doboja, oko svoje misije i vizije, okuplja sljedeća udruženja: Bošnjačka zajednica kulture “Preporod BiH”, Udruženje građana “ToPeer”, Udruženje za pomoć djeci s posebnim potrebama iz Doboja, Merhamet Doboj, Kolo srpskih sestara, Jevrejska zajednica Doboj, Savez nacionalnih manjina regije Doboj, Škola fudbala “Ačko”, Udruženje građana “Topola”, Udruženje porodica sa četvoro i više djece "Budućnost 4" Doboj, Centar za razvoj civilnog društva BiH, Udruženje građana “Šesto čulo”, Udruženje građana “Vizija” i Udruženje paraplegičara regije Doboj.

 

Vizija koalicije "Tolerantno i pozitivno” iz Doboja je grad Doboj kao sredina u kojoj se svi građani osjećaju ravnopravno, sigurno i slobodno, a misija je javno osuđivati sve oblike ispoljavanja mržnje u zajednici, promovisati toleranciju, dijalog i izgradnju povjerenja među pojedincima i zajednicama.

 

U ostvarenju svoje vizije i misije, koalicija je imala i ima podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Grada Doboja, s kojim je potpisan Akcioni plan za kohezivnu zajednicu kao platforma za partnerstvo Grada i koalicije na promociji tolerancije i jačanju društvene povezanosti.

 

Tokom proteklih godina, uloga Koalicije u zajednici se mijenjala i oblikovala u skladu s promjenama prilika na koje je i sama uticala. U periodu tokom poplava 2014. godine, njene aktivnosti imale su humanitarni karakter. U događajima nakon poplava, obilježenim snažnim političkim i međunacionalnim tenzijama, Koalicija je bila jedinstvena u osudi incidenata motivisanih mržnjom i doprinosila njihovom smanjenju. 

 

Danas je Doboj zajednica u kojoj nema registrovanih incidenata iz mržnje, pa je koalicija "Tolerantno i pozitivno” iz Doboja ove godine bila usmjerena na promotivno-preventivne aktivnosti, kao što su obilježavanje Svjetskog dana kulturne raznolikosti, dijalog mladih sa religijskim vođama i predstavljanje koalicije "Tolerantno i pozitivno” iz Doboja novoizabranom rukovodstvu Skupštine Grada. Koalicija je također organizovala fokus grupe koje će joj pomoći da izmjeri stepen društvene povezanosti i ta saznanja iskoristi pri predstojećoj reviziji Akcionog plana kohezivne zajednice. Svjesni smo da trenutno stanje mira i suživota u Doboju ne može biti prepušteno stihiji, naročito u aktuelnom političkom trenutku opterećenom različitim izazovima. Zbog toga Koalicija želi, u partnertvu s gradom Doboj, sistemski djelovati na potencijalne uzroke podjela u zajednici i raditi na njihovoj prevenciji.

 

Pored tih aktivnosti, pojedini članovi i članice ove Koalicije su udruženim snagama organizovale i druge aktivnosti, pri čemu su u svakoj prilici nesebično promovisali Koaliciju, dajući tako dodatni doprinos društvenom povezivanju i ostvarenju misije i vizije Koalicije za borbu protiv mržnje "Tolerantno i pozitivno” iz Doboja.

 

 
Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija