Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Uklanjanje uvredljivih grafita u Mostaru

Piše: Elma Husnić,

programska menadžerica

Snaga mladih YP Youth Power

Članovi Koalicije za borbu protiv mržnje iz Mostara, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, uklonili su uvredljive grafite i završili tri murala kod Sportskog centra “Kantarevac” u Mostaru, u periodu od 28. do 29. rujna 2019. godine.

 

U izradi murala učestvovao je i umjetnik Nedim Obad, član omladinskog kluba „Novi Val“ i Koalicije za borbu protiv mržnje iz Mostara. Ovoj akciji, pridružili su se i brojni volonteri, mladi iz Centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“, Javne ustanove „Dječiji dom Mostar” i studenti sa Koledža ujedinjenog svijeta iz Mostaru (United World College - UWC), koji su dva dana neumorno radili oslikavajući zid s ciljem promocije mira i tolerancije u gradu. Jedan dio murala posvećen je problemu klimatskih promjena. 

 

“Zadovoljni smo da možemo utjecati na poruke koje se šalju prema mladima. Ova akcija je doprinijela da mladi kažu “NE” uvredama, i pozovu na brigu jednih o drugima. Značajno je da murali skreću pažnju i na aktuelne izazove u svijetu, a to su klimatske promjene s kojima se suočavaju mlade generacije”, izjavio je Nedim Obad, umjetnik.

 

Nakon ove zajedničke aktivnosti, mladi su imali priliku naučiti više o projektu “Koalicije za borbu protiv mržnje” i aktivnostima koje se u okviru projekta provode, tokom radionice koja se održala u uredu organizacije “Snaga mladih” u Mostaru. Na radionici se detaljnije razgovaralo o mehanizmima u borbi protiv predrasuda te samoj svrsi murala u poticanju i širenju tolerancije. Učesnici su se zahvalili Gradskoj upravi Grada Mostara na prepoznavanju važnosti ove inicijative za promicanje pozitivnihvrijednosti.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija