Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Uklanjanje grafita neprimjerenog sadržaja u fokusu prevencije djela počinjenih iz mržnje i predrasuda u Prijedoru

Piše: Nusreta Sivac,

aktivistkinja i članica Koalicije „Prva tolerancija“ Prijedor

 

Dana 22. avgusta 2019. godine, u Prijedoru je održan sastanak na temu uklanjanja grafita neprimjerenog sadržaja. Sastanku su prisustvovali ključni akteri po pitanju rješavanja ove problematike iz Prijedora – predstavnici odjeljenja za društvenu djelatnost, odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove, komunalna policija, forum za bezbjednost zajednice, policijska uprava, kao i predstavnici Koalicije za borbu protiv mržnje „Prva tolerancija“ Prijedor.

 

 

Pitanje grafita je na prethodnim sastancima svih aktera ocijenjeno kao jedno od najbitnijih na kojima se treba djelovati, a nalazi se i u Akcionom planu prevencije djela počinjenih iz mržnje i predrasuda u gradu Prijedor za period od 2017. do 2021. godine. Akcioni plan precizira obaveze i odgovornosti svih aktera, te ukazuje na aktivnosti koje se trebaju sprovoditi u cilju preventivnog djelovanja.

Zekija Bosnić, predstavnica Koalicije za borbu protiv mržnje „Prva tolerancija“ istakla je značaj brzog djelovanja kada se grafit neprimjerene sadržine pojavi u gradu kako bi se spriječila eventualna tenzija u lokalnoj zajednici, naročito putem društvenih mreža.

„Mladima, a posebno navijačkim grupama, treba dati prostora za iscrtavanje lijepih grafita kojima se podržava sportska kultura i sportsko navijanje. Međutim, ukoliko su grafiti neprimjerenog sadržaja, isti se moraju odmah ukloniti“, istakli su učesnici na sastanku.

Učesnici su donijeli nekoliko zaključaka, a neki od njih se tiču potrebe za donošenjem internog akta u gradskoj upravi koji bi regulisao nadležnost i odgovornosti relevantnih učesnika kako bi se grafiti neprimjerenog sadržaja brzo i efikasno uklanjali. Aktivnosti po ovom pitanju će se nastaviti i u budućnosti.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija