Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

U duhu tolerancije za sve generacije

Piše: Udruženje

Mreža aktivnog starenja”, Tuzla

 

U Mreži aktivnog starenja bavimo se raznim aktivnostima kako bismo našim članovima i članicama omogućili kvalitetan i ispunjen život. Organizujemo brojne edukativne i zabavne aktivnosti u kojima istinski uživamo. Družimo se međusobno, ali i uvijek rado prihvatamo pozive drugih organizacija za učešće u zajedničkim aktivnostima. Naši aktivisti i aktivistice iz Tuzle i Gradačca pridružili su se koalicijama za borbu protiv mržnje u ovim gradovima i zajedno s drugim članicama rade na promociji tolerancije i drugih pozitivnih društvenih vrijednosti.

 

 

Rado smo se odazvali pozivu da učestvujemo u zajedničkoj aktivnosti pet koalicija za borbu protiv mržnje u Teočaku, organizovanoj povodom 16. novembra - Međunarodnog dana tolerancije. Bilo nam je izuzetno drago upoznati članove i aktivnosti drugih koalicija, ali još draže kad smo među njima ugledali i naše bivše kolege, školske drugove i drugarice. U ugodnom i opuštenom druženju rado smo se prisjetili nekih prošlih vremena i evocirali zajedničke uspomene. Susret je od prvog momenta odisao toplinom i prijateljskom atmosferom. Naši susretljivi domaćini osmislilli su program u kojem smo sa zadovoljstvom predstavili svoja iskustva vezana za međugeneracijsku saradnju i toleranciju.

Bez obzira na određene različitosti u viđenjima međugeneracijskog odnosa kakav je bio nekad i kakav je sad, svi smo se složili da su međusobno razumijevanje i uvažavanje ključ dobrih odnosa i temelj za prosperitet svake zajednice.

“Naravno da očekujemo poštovanje od mlađih, ali i sami moramo pokazati razumijevanje za neke nove trendove i izazove s kojima se susreću mladi tokom svog odrastanja i sazrijevanja. Moramo i sami biti tolerantni prema nekim dječjim nestašlucima i mladalačkim hirovima, a ne da budemo nadžak babe i nadžak djedovi”, izjavila je Hasija Jahić, predstavnica Mreže aktivnog starenja iz Tuzle.  

“Naša misija je da prenosimo svoja znanja i širimo pozitivne vrijednosti, jer o snazi ljubavi pisali su i Šekspir i Halil Džubran i mnogi drugi veliki umovi”, naglasila je naša aktivistica gospođa Ramiza Muftić iz Gradačca, podsjećajući na stihove velikog Džubrana koji kaže da je “istinska ljubav čedo duševnog razumijevanja”.

">

Iskreno se zahvaljujemo Koaliciji za borbu protiv mržnje iz Teočaka i Udruženju žena Teočak na toplom dočeku i gostoprimstvu i nadamo se da je ovo samo početak našeg dugogodišnjeg druženja i saradnje.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija