Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Tuzla kao čuvar multikulturalnosti Bosne i Hercegovine

Tuzla kao čuvar multikulturalnosti Bosne i Hercegovine

Članovi kulturnih i nacionalnih društava i aktivisti za međureligijsku saradnju obilježili Svjetski dan kulturne raznolikosti.

Piše: Selma Begić

Tuzla je oduvijek bio sinonim za oazu multikulturalnosti i multietičnosti, a model suživota prožimao je ovaj grad kroz cijelu njegovu historiju, pa ni u najcrnjim vremenima nije poklekao pred teškim izazovima, rečeno je na javnoj tribini „Tuzla – grad kulturnih raznolikosti", koja je organizovana povodom obilježavanja Svjetskog dana kulturne raznolikosti – za dijalog i razvoj. Gosti su bili predstavnici kulturnih i nacionalnih društava i Odbora za međureligijsku saradnju Tuzla.

„Multikulturalnost Tuzle je bila poznata još početkom prošlog stoljeća, između dva svjetska rata, a naročito je Tuzla uspjela da sačuva svoju multikulturalnost u toku Drugog svjetskog rata u najtežem periodu", rekla je Asja Redžić iz Bošnjačke zajednice kulture „Preporod", ukazujući na dugu tradiciju čuvanja sklada među razlikama u Gradu soli.

„Realnost u drugim gradovima Bosne i Hercegovine je da su vidljive nacionalne i religijske podjele, te je dijalog skoro nemoguć," istakao je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak", Nikola Čiča.

„Svi me pitaju za Tuzlu, kako to tamo žive, gdje su tamo hrvatski kafići, bošnjački kafići ili srpski kafići. To je negdje izgleda stvar koja je prisutna. Ja u Tuzli ne znam gdje ima takvih kafića", kaže Čiča.  

Da je Tuzla grad otvorenosti i zajedničkog života svih ljudi istakli su i predstavnici Odbora za međureligijsku saradnju.  Oni su, između ostalog, ukazali na važnost religije u stvaranju zajedničke raznolikosti, ali i međuljudskog dijaloga.

Sa tribine, koju je organizovala Koalicija za borbu protiv mržnje u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, poslane su poruke mira i suživota, onakvog na kakav je Tuzla već navikla, kakav živi i osjeća. Grad na kojeg bi se mogli ugledati mnogi, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i regionu, ali i Evropi, svijetli je primjer da drugo i drugačije mogu biti sjedinjeni zajedno uz međusobno poštovanje i ljubav.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija