Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Stereotip broj 7: Bludne i nemoralne žene

Percepcija:

Romkinje su nemoralne i bludne. Njihov egzotični ples se koristi kao metoda zavođenja.

Realnost:

Takve predodžbe o Romkinjama vuku korijene iz istorijske prakse porobljavanja Roma kada su mlade žene korištene da zabave robovlasnike. Iako se još uvijek moraju suočavati sa višestrukom diskriminacijom na osnovu spola, socijalnog statusa i etničke pripadnosti, Romkinje su često vođe svojih zajednica kao poduzetnice, prosvjetne radnice, majke i aktivistice.

 

 

 


Ova priča je dio projekta i fotografske izložbe ,,Na marginama’’ koje je razvio i producirao Centar za postkonfliktna istraživanja.
Fotograf: Aldin Fafulović

 

Adelina Husić (21), frizerka

„Završila sam srednju školu i postala frizerka 2015. godine. Takođe, položila sam vozački ispit i često vozim očev automobil. Uvijek sam voljela brzu vožnju, muziku i modu. Čak i kao djevojčica sam voljela da se lijepo obučem. Roditelji su mi uvijek govorili da je veoma važno da pohađam školu i obrazujem se. Rekli su da ću, ako pođem tim putem, moći da se zaposlim odmah nakon mature. Zbog toga sam odlučila da idem u frizersku školu i bila sam veoma dobra učenica. Nikada mi nije bilo teško da idem u školu. Roditelji su me odgojili da budem poštena i vrijedna i uvijek su vodili računa o tome da i moja sestra i ja ostanemo na pravom putu i da ne budemo na ulici. Znam da će mi, kao Romkinji, samo škola i rad pomoći da živim normalnim životom. Mrzim kada ljudi povezuju Romkinje sa prljavim stvarima, kao da smo ulični prosjaci ili prostitutke koje samo pokušavaju da lako dođu do novca. To nije istina i želim da budem primjer mladim Romkinjama da se može zarađivati pošteno i vrijednim radom. Cijenim obrazovanje i želim da svoj posao radim pošteno. Moj je cilj da otvorim svoj salon gdje bih mogla pokazati sve svoje vještine i talente. Nadam se da će mi se želja ispuniti. Planiram da se dalje obrazujem u vezi sa novim tehnikama, kao što su manikir i permanentna šminka. Trudim se da pratim posljednju modu i stvarno volim crvenu boju“.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija