Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Stereotip broj 13: Pasivni i bespomoćni

Percepcija: 

Romi pasivno prihvataju ekonomsku i društvenu neravnopravnost. Ne pokušavaju pomoći sebi ili poboljšati situaciju u kojoj se nalaze.

Realnost: 

Neravnopravnost, siromaštvo i isključenost iz društva, koje Romi doživljavaju, naveli su mnoge da vjeruju kako nikad neće biti ravnopravni s ostalim neromskim većinskim stanovništvom. Tome su doprinijele i vlasti koje ne prepoznaju i ne reaguju na adekvatan način kada je u pitanju nasilje nad Romima. Pored toga, zbog hitne potrebe da se osigura hrana i smještaj može biti teško utvrditi prioritete i budućnost na dugoročnom planu.

 

 

 

Ova priča je dio projekta i fotografske izložbe ,,Na marginama’’ koje je razvio i producirao Centar za postkonfliktna istraživanja.
Fotograf: Armin Durgut

 

Behara Tahirović (56), poduzetnica

„Ja sam žena koja ima vlastitu firmu već osam godina. Nisam željela sjediti u kući i osjećati se bespomoćnom, tako da sam jednostavno počela sa svojom djecom prikupljati željezo. Bilo je teško u početku. Međutim, nakon nekog vremena sam se organizovala, pronašla kupce i organizovala prevoz. Moja kćerka, zet i njihova djeca pomažu mi u prikupljanju željeza. Oni su mi našli kupce i u Zenici. Ovo nije posao iz snova, ali mi je pomogao da pronađem svoje mjesto u svijetu i da se borim za budućnost svoje porodice. Moj suprug nije bio u mogućnosti da radi. Izgubio je sluh prije mnogo vremena, i ja sam preuzela odgovornost za sve. Mislim da sam zbog toga postala snažnija. Činjenica što imam vlastiti posao pokazala je mojoj kćerki i ostalim ženama da mogu uspjeti i da su žene u društvu jednako sposobne da zarađuju za život kao i muškarci, i to je nešto što mi je veoma važno. Takođe želim pokazati ljudima da mi (Romi) nismo svi lopovi, kriminalci ili prostitutke. Uvijek govorim svojoj kćerki da je važno naporno raditi i biti uporan“.

 

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija