Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Sanski Most: "Iftar zajedništva" za 100 ljudi

Sanski Most: „Iftar zajedništva“ za 100 ljudi

Na farmi Centra za izgradnju mira iz Sanskog mosta održan je zajednički iftar.

Piše: Mersiha Čaušević

„Iftar zajedništva“ bio je prilika za druženje oko 100 građana iz Sanskog Mosta i Banje Luke, kao i gostiju iz Malezije, Belgije i Njemačke. Održan 5. juna u organizaciji Centra za izgradnju mira (CIM) iz Sanskog Mosta, iftar je nastavak rada te organizacije na izgradnji mira i pomirenja, a ovakvim aktivnostima doprinosi se upoznavanju i zbližavanju ljudi različitih vjeroispovijesti.

„Ove godine prvi put, umjesto u gradskom parku, organiziramo iftar na CIM-ovoj farmi koja se nalazi nadomak Sanskog Mosta, gdje posjetioci mogu uživati u prirodi i međusobno se družiti“, rekao je programski direktor CIM-a, Mevludin Rahmanović.

Zajedno su iftarili predstavnik Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most Selmir ef. Hurić, sanski protojerej Alen Marić, katolički fra Ivica Matić, načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, predstavnik Caritasa iz Banje Luke Siniša Moretti, CIM-ovi volonteri iz Njemačke, Malezije i Belgije, te brojni drugi građani.

CIM je jedna od članica Koalicije protiv mržnje „Most ljubavi“, osnovane 2017. godine u Sanskom Mostu s ciljem implementacije raznovrsnih aktivnosti koje doprinose zajedništvu. Jedan od najznačajnijih CIM-ovih projekata je obilježavanje Međunarodne sedmice mira svake godine u septembru. Osim CIM-a, potpisnice Koalicije su osam udruženja žena sa područja općine Sanski Most, a od 2018. godine Koaliciji su se pridružila dva planinarsko-ekološka društva: „Kanjon“ i „Mulež“.

Koalicija „Most ljubavi“, na čelu sa koordinatoricom Radom Krupić dosad je uradila projekte o obilježavanju 16. novembra – Međunarodnog dana tolerancije, obilježavanju 21. maja – Međunarodnog dana kulturnog dijaloga, Sajmu ženskog poduzetništva u sklopu manifestacije „Ljeto na Sani“, Hašlamsku nedjelju u Starom Majdanu u općini Sanski Most.

Načelnik općine Sanski Most podržao je i prisustvovao skoro svim aktivnostima Koalicije, a posebno Poljoprivrednom sajmu u Sanskom Mostu koji je okupio udruženja iz Unsko-sanskog kantona i Kantona 10, te iz Republike Srpske, općine Petrovac iz Drinića.

Planira se da Iftar zajedništva preraste u tradicionalnu manifestaciju koja će okupljati ljude iz nekih drugih mjesta, poput Bihaća, Drvara, Kupresa, Glamoča, Livna i Velike Kladuše.

 

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija