Potvrdjeno

Koalicija Zanemari razlike osuđuje napad na katoličku crkvu u Sarajevu

10:49 Sep 2 2015 Bosanska bb

  Javne osude

Opis
Kolicija „Zanemari razlike“ osuđuje vandalski čin oštećivanja vjerskog objekta, tačnije razbijanje stakala na katoličkoj crkvi u naselju Alipašino Polje.
Potrebno je napomenuti da ovo nije tipični vandalizam, već da se radi o napadu koji je motiviran mržnjom prema drugom i drugačijem. Pohvalno je da je MUP Kantona Sarajevo reagovao jako brzo i jednog od počinioca lišio slobode u vrlo kratkom roku nakon ovog vandalizma. Koristimo ovu priliku da pozovemo ostale nadležne institucije da reaguju i adekvatno sankcionišu sve počinioce.
Sarajevo je uvijek bilo i mora ostati grad suživota i tolerancje. Napad na bilo koga, posebno na pripadnike konstituivnih naroda u pojedinim sredinama, napad na vjerske objekte i simbole je neprihvatljiv i mora ga se okvalificirati i sankcionirati kao kazneno djelo počinjeno iz mržnje, tačnije izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Posebno apeliramo na sve građane Sarajeva, a naročito omladinu da čuvaju poredak zagarantovan ustavom Bosne I Hercegovine a to je na poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, te da budu posvećeni miru, pravdi, toleranciji i pomirenju.
Povjerenje: UP DOWN 0
Ostavi komentar
Ime:
E-mail:
Komentari:
Sigurnosni kod:
14 + 2 =

Dodatni izvještaji

nohatespeechmovement.ba platforma

12:21 19.03.2014

Istočno Sarajevo, 0 Kms

Trnovo - uvredljivi grafiti

01:25 06.06.2014

Selo Turova, Opstina Trnovo RS, 0 Kms

Napadnut trebinjski imam, pokušaj provale u Medžlis u Gacku

13:08 30.06.2014

Trebinje Stari Grad, 0 Kms