Potvrdjeno

Druga konferencija - panel diskusija "Zanemari razlike": Gdje nas vode predrasude?

15:30 Oct 23 2014 Kemala Kapetanovića 17

  Grupe

Druga konferencija - panel diskusija "Zanemari razlike": Gdje nas vode predrasude? Druga konferencija - panel diskusija "Zanemari razlike": Gdje nas vode predrasude? Druga konferencija - panel diskusija "Zanemari razlike": Gdje nas vode predrasude?
Opis
ČOVJEK BEZ PREDRASUDA JASNIJE VIDI. ZATO, NE BUDIMO SLIJEPI.

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, održana je druga konferencija koalicije Zanemari razlike, koja se bori protiv mržnje, predrasuda i incidenata motiviranih predrasudama, posebno među mladima. Govorilo se o statističkim podacima djela počinjenih iz mržnje (PU Novo Sarajevo), te o web-platformi „Supergradjani/ke.ba“, projektu OSCE Misije u BiH, koja ima za cilj prijavu incidenata motiviranim predrasudama, ali i prikazati pozitivne primjere iz cijele države.
Službenica misije OSCE-a u BiH Slađana Milunović je naglasila da je Projekat pokrenut s ciljem da se pomogne mladim ljudima koji žele da se bore protiv mržnje i koji žele da odrastaju u društvu u kojem se drugačiji ne gledaju kao neprijatelji.
Nakon konferencije, uslijedila je panel-diskusija „Gdje nas vode predrasude?“.Učešće su uzeli: prof. dr. Damir Marjanović, predstavnice Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, Josip Kvesić i Nedo Turković (FK Željezničar), Amer Dupovac i Bojan Puzigaća (FK Sarajevo), te Mirela Geko (Zanemari razlike).
Damir Marjanović je kazao da je učestvovao i u prošlogodišnjoj, prvoj, diskusiji te da smatra da su događaji ovog tipa od velikog značaja, jer je mržnja pokretač brojnih problema u društvu. Istakao je da su u bh. društvu prisutne predrasude, samo da to društvo ne želi priznati, a što također predstavlja problem. "Vrijeme je da otvoreno pričamo o predrasudama i na kraju da ih razbijemo i prevaziđemo" – naveo je Marjanović. Istakao je da o ovim temama najviše trebaju razgovarati mladi ljudi jer oni nejefikasnije mogu riješiti problem, te da se trebaju boriti za svoja prava, a prvi korak u toj borbi je da spoznaju gdje su greške društva te ih počnu otklanjati.
Fudbaleri dva gradska rivala bili su složni u vezi sa ovom temom i pokazali da nema mjesta netoleranciji i diskriminaciji na terenu, tribinama, ali ni van stadiona, te poslali divnu sliku da samo zajedničkim snagama mogu napraviti korak naprijed, ali isto tako da zasigurno trebaju podršku medija, koji će promovirati ovakve, ali i druge pozitivne i lijepe priče. Koalicija će nastaviti saradnju sa ova dva kluba, u cilju promocije mira i tolerancije, i zajedničkim snagama poslati poruku NeMržnji.
Oslobodite se predrasuda. Nije strašno, ne boli i besplatno je. Posljedice su otkrivanje novih svjetova. Sretno.
Povjerenje: UP DOWN 0
Ostavi komentar
Ime:
E-mail:
Komentari:
Sigurnosni kod:
15 + 5 =

Dodatni izvještaji

nohatespeechmovement.ba platforma

12:21 19.03.2014

Istočno Sarajevo, 0 Kms

Trnovo - uvredljivi grafiti

01:25 06.06.2014

Selo Turova, Opstina Trnovo RS, 0 Kms

Napadnut trebinjski imam, pokušaj provale u Medžlis u Gacku

13:08 30.06.2014

Trebinje Stari Grad, 0 Kms

Osuda pojave uvredljivih grafita na stadionu FK "Slavija"

13:18 25.10.2014

Kemala Kapetanovića 17, 0 Kms