Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

MURAL „25 GODINA MIRA U BOSNI I HERCEGOVINI“

Piše: Koalicija za borbu protiv mržnje

“Stop predrasudama” Trebinje

U Trebinju je, krajem novembra 2020. godine, obilježeno 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tim povodom je Trebinje, zajedno sa drugih pet lokalnih zajednica u BiH, učestvovalo u akciji izrade murala, kojima se ova godišnjica nastojala simbolično obilježiti. Mural je urađen na novom šetalištu Ćatovića Kraku, koji će, tek se očekuje, postati omiljena dnevna lokacija mnogih Trebinjaca, s obzirom da se nalazi u blizini samog centra grada. Mural, koji je visok 3 metra, a dugačak oko 5 metara, izradila je Jelena Pištinjat, umjetnica i grafički dizajner iz Trebinja.

“Trajni mir se ne može održavati silom, nego se samo može postići razumijevanjem, još je davno rekao Ajnštajn”, ističe Jelena. “Dvije figure koje dominiraju muralom, i koje samo u jedinstvu mogu držati golubicu, simbol mira, predstavljaju umjetničko djelo koje simbolizuje upravo tu tvrdnju. Na taj način, mir se može postići samo putem harmonije, razumijevanja i ljubavlju”.

Atraktivni mural, koji je upadljivo drugačiji od svog okruženja, već privlači radoznale poglede.

“Na prvi pogled, dvije figure predstavljaju ženu i muškarca kao metaforu porodice i jedinstva. Pored toga, nedostatak anatomskih karakteristika simbolizuje jednakost i daje naglasak zajedničkim sličnostima, a ne različitostima. Aluzija na Balkan, preciznije na Bosnu i Hercegovinu, leži u motivima zalaska sunca i kamenu. Figure i golubica stvaraju oblik planine, što je jako izražen i važan motiv i za simbolizam ovog podneblja, i za mir. Ovaj rastući, piramidalni oblik pokazuje kako jedinstvo, utemeljeno u razumijevanju, uzrokuje rast i kako samo zajedno možemo postići mir kojem svi težimo”, zaključuje autorica murala.

Koalicija „Stop predrasudama“ iz Trebinja podržala je ovu ideju, a njen koordinator, Slavenko Vukasović, kamerom je zabilježio i njegov nastanak.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija