Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Mladi Zvornika: Ljepši dan za djecu Pahljevića

Mladi Zvornika: Ljepši dan za djecu Pahljevića

Polaznici MFS-Emmausovog Dnevnog centra za djecu u Zvorniku, na Bajram su posjetili svoje vršnjake u povratničkom mjestu Pahljevići.

Piše: Elma Mustajbašić

Djeca iz zvorničkog dnevnog centra organizacije Međunarodni forum solidarnosti Emmaus posjetili su trećeg dana Bajrama svoje vršnjake u Pahljevićima, zaseoku u Drinjači kod Zvornika i uručili im bajramske poklone koje su sami pripremali.

U povratničkom naselju Pahljevići gdje živi 25 porodica, dvanaestoro je djece. Jedan od ciljeva posjete je bilo druženje kroz različite radionice, ali i razvoj empatije kod djece te osjećaja solidarnosti i pomaganja, pa su posjetom mnogo dobili i oni koji su nešto poklonili, poručuju organizatori.

„Cilj radionice i druženja s djecom iz Pahljevića jeste upoznavanje i razmjena znanja o sebi i drugima kao i o svijetu koji ih okružuje kako bi se uspješno uključili u društvenu zajednicu. Doživljaji i momenti provedeni u druženju i komunikaciji s drugima ostaju u sjećanju, zbog toga smo danas radost poklanjanja upotpunili druženjem kroz radionicu", rekla je Dženita Alić Pargan, uposlenica u MFS -Emmausovom Dnevnom centru za djecu.

U Pahljeviće su se nakon rata vratile uglavnom starije osobe. Od današnjih mještana niko nije zaposlen i većinom se bave stočarstvom i poljoprivredom te na taj način pokušavaju obezbijediti osnovna sredstva za egzistenciju.

Djeca u Pahljevićima nemaju ponuđene zanimljive i odgovarajuće sadržaje koji bi doprinijeli razvijanju individualnih talenata i njihovog samopouzdanja, poručili su iz MFS-Emmaus centra. Pahljevička djeca provode raspust najčešće u pomaganju roditeljima kod poljoprivrednih radova i čuvanja stoke, a u njihovom je obrazovanju mnogo prepreka poput one fizičke – svakodnevni odlazak u školu otežan je zbog loše putne komunikacije te djeca moraju pješačiti sat vremena u jednom pravcu, a zbog nemogućnosti izučavanja bosanskog jezika u najbližoj školi, na nastavu putuju u Edukativni centar u Novoj Kasabi.

Već je peta godina kako djeca iz okolnih povratničkih naselja i sela u općinama Milići, Bratunac, Zvornik i Vlasenica pohađaju nastavu u ovoj improviziranoj školi u Novoj Kasabi, budući da im  u Osnovnoj školi "Petar Kočić" Kravica i okolnim područnim školama nije osigurano izučavanje bosanskog jezika.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija