Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Umjetnost i kultura povećavaju toleranciju i razumijevanje među ljudima

Piše: Selma Ikanović,

Asocijacija mladih Brčko distrikta BiH

Mreža ,,Promoviši pozitivno”

 

 

U Brčkom je obilježena Sedmica tolerancije protkana nizom aktivnosti koje su realizovane povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije. Asocijacija mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja je članica brčanske Mreže ,,Promoviši pozitivno", uvidjela je potrebu realizacije aktivnosti usmjerene na sprečavanje mržnje i promovisanje tolerancije. Izuzetno je važno spoznati činjenicu da treba poštovati druge i drugačije, te biti ujedinjen u različitosti.

 

 

 

 

Međunarodni dan tolerancije je, ovom prilikom, obilježen pozorišnom predstavom koja govori o prevenciji govora mržnje. Ovim se mladima željelo predočiti zašto je bitno da budu tolerantni i promovišu pozitivne vrijednosti društva u kojem žive. Tolerancija je izuzetno bitna tema, s obzirom na to da smo konstantno svjedoci govora mržnje, kako na društvenim mrežama tako i u životu. Ovo je bila prilika da se promovišu pozitivne vrijednosti koje su nam važne u svakodnevnom životu, koje znače tako mnogo, a tako često ih nismo svjesni.

Svoje aktivnosti smo proveli uz podršku Misije OSCE -a u Bosni i Hercegovini, te Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta. Predstava je edukativnog karaktera i sa sobom nosi jaku poruku, pa se shodno tome nastojalo, na jedan zanimljiv način, prenijeti ciljnoj skupini osnovne stvari kada je u pitanju tolerancija, jer nema ničeg rjeđeg na svijetu od osobe koja toleriše.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija