Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Međuentitetski obrazovni forum mladih, Teočak

 

Piše: Nermin Avdičević

 

U Teočaku je  21. juna 2019. godine otvoren Međuentitetski obrazovni forum mladih u organizaciji teočanske koalicije za borbu protiv mržnje "Društvo bez predrasuda", Misije OSCE-a u BiH i Općine Teočak.

 

Uloga vjerskih zajednica i obrazovnih institucija u procesu pomirenja, jedna je od tema o kojoj su mladi ljudi imali priliku razgovarati sa Husein ef. Hodžićem, savjetnikom crnogorskog Reisa za međunacionalne i međukonfesionalne odnose, Nikolom Čeketićem, đakonom Srpske pravoslavne crkve iz Lopara, te univerzitetskim profesorom Krstom Mijanovićem.

 

 

 

Bila je ovo izuzetna prilika da se članice i članovi teočanske koalicije upoznaju sa primjerima dobre prakse izgradnje kulture uvažavanja i suživota u multietničkoj sredini na jugu Bosne i Hercegovine. Tokom foruma razgovaralo se o zajedničkim potencijalima, izazovima i preprekama, ali i narednim koracima ka poboljšanju međureligijskog dijaloga u lokalnim zajednicama koje pokriva teočanska koalicija za borbu protiv mržnje.

 

Koristeći priliku kao moderator ovog foruma, Enes Avdičević, koordinator Koalicije “Društvo bez predrasuda” izjavio je sljedeće: “Naši večerašnji govornici vlastitim primjerima pokazuju da je BiH zemlja u kojoj mladi mogu postići svoje ciljeve i živjeti prosperitetno u zdravom okruženju koje nudi međusobno razumijevanje i uvažavanje. Posebno smo ponosni što je Koalicija za borbu protiv mržnje „Društvo bez predrasuda” Teočak, bogatija za još jednog istaknutog člana, Husein ef. Hodžića, savjetnika crnogorskog Reisa za međunacionalne i međukonfesionalne odnose”.

 

Koalicija “Društvo bez predrasuda“, sa sjedištem u Teočaku, jedina je samoinicijativno formirana koalicija za borbu protiv mržnje u BiH, kao i jedina koalicija koja obuhvata područje pet općina u oba entiteta. Koaliciju čine nevladine organizacije, škole, sportska udruženja i pojedinci, a svake godine se priključuje veliki broj novih članova i članica.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija