Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Inkluzija kroz sport i glumu: “Mi smo djeca, svi isti”

Inkluzija kroz sport i glumu: “Mi smo djeca, svi isti”

Panel pod nazivom “Inkluzija kroz vannastavne aktivnosti kao borba protiv diskriminacije” održana u Sarajevu.

Pišu: Amina Kurtagić i Alen Torbić

Raznolikost treba biti pokretačka snaga razvoja temeljenog na toleranciji, međusobnom poštivanju, razumijevanju i prihvatanju, rečeno je na panelu “Inkluzija kroz vannastavne aktivnosti kao borba protiv diskriminacije”, koji je Koalicija za borbu protiv mržnje “Zanemari razlike” organizirala u Sarajevu povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Saradnica UNICEF-a, Ana Kotur Erkić, govorila je o terminu inkluzije koji se danas često koristi ali o kojemu se često ne zna dovoljno u praksi.

“Prava inkluzija znači da su svi zajedno u nekom procesu, bez razlike i diskriminacije. Danas se često koristimo terminom inkluzija, ali mislim da više od pola ljudi i ne zna šta znači. Inkluzija jeste uključivanje i prihvatanje. Previše smo skloni isključivanju, i predrasudama, a one se mogu razbiti jedino kad upoznamo nekog drugačijeg, a to je ono što moje kolege rade kroz sport i umjetnost”, kazala je Kotur Erkić.

Emir Hujdur, osnivač i direktor Škole fudbala "Respekt" koja okuplja svu djecu – uključujući djecu s poteškoćama u razvoju, Rome, djecu bez roditeljskog staranja - pojasnio je da su svi zajedno u redovnom trenažnom procesu i u timu.

“Od samog osnivanja, jedno je bilo sigurno, a to je naša vizija i misija, da sport treba i mora biti pravo svakog djeteta. Zato je i škola fudbala besplatna za svu djecu, a koliko inkluzija kroz sport, socijalizacija te vrste znači svoj djeci, najbolje govore primjeri, gdje imamo dječaka koji je u 14. godini prvi put progovorio. Ono na šta smo najponosniji jeste osjećaj empatije koje svako dijete u našoj školi razvija”, naglasio je Hujdur.

O iskustvima inkluzije kroz glumu govorila je Alena Džebo, voditeljica inkluzivnog Kluba malih glumaca koji djeluje pri Udruženju “Život sa Down sindromom”, čiji su članovi djeca iz osnovnih i srednjih škola iz Kantona Sarajevo koja vrijedno rade na edukativno-dramskim radionicama.

“Značaj inkluzije kroz vannastavne aktivnosti najbolje pokazuje rečenica jednog, moram reći tipičnog dječaka: ‘Pa mi smo djeca, svi isti’. E to je bit, suština onoga što jeste inkluzija na djelu, rušenje predrasuda i barijera”, kazala je Džebo.

Svakom čovjeku potrebno je pristupiti individualno i pustiti ga da pokaže ono jedinstveno što nosi u sebi, rečeno je na panelu. Inkluzija je biti dijelom grupe, birati i biti izabran, biti uključen u tipično, na prilagođen način, a ne biti satjeran u krajnost ili protjeran u netipičnost.

Učesnici panela su zaključili i da je inkluzija svijest i način na koji se tipična situacija prilagođava onom statistički manjem broju mogućih situacija, na koje nemamo uticaj i da je to znanje da imamo pravo na različitost, poštovanje i podržavanje različitosti.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija