Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Hercegovina: Zajedničkom turističkom ponudom do dijaloga

Hercegovina: Zajedničkom turističkom ponudom do dijaloga

Koalicije za borbu protiv mržnje "Supergrađani/ke" iz šest hercegovačkih gradova kroz predstavljanje kulturne baštine stavili fokus na turizam i dijalog.

Piše: Darel Kapetanović

Kulturne baštine Čapljine, Stoca, Konjica, Nevesinja, Trebinja i Bileće predstavljene su na zajedničkom edukativnom seminaru o kulturnoj raznolikosti i turizmu održanom krajem svibnja ove godine. Seminar je obuhvatio i diskusiju o temi „Kulturna baština kroz ideološku prizmu", tokom koje se razgovaralo o nedostatku posmatranja kulturne raznolikosti kao bogatstva i turističkog potencijala Hercegovine.

Jedna od učesnica treninga, Adisa Salčin, istakla je da je bila inspirisana događajem povodom 21. svibnja - Svjetskog dana kulturne raznolikosti, i da je shvatila koliko Hercegovina ima potencijala za osnaživanje turizma.

„Smatram da je izrazito važno uvezivanje gradova u segmentu turizma. Distanciranje od ideoloških razlika skoro je nemoguće, jer nažalost živimo u takvom društvu. Međutim, ja vjerujem da mi proaktivni mladi ljudi možemo to okrenuti u svoju korist i naučiti mlađe naraštaje kako da žive s tim, te kako da se na kraju distanciraju od ideoloških razlika".

Učesnici seminara su prezentirali i ideje o prenamjeni historijskih objekata, kroz primjer „Kajtazova kuća" - muzej – predstava" i „Mostarske moći iz 1688. godine".

Pored seminara upriličena je i posjeta izložbi „Kućica za ptice" koju je organizirala Udruga prijatelja prirode „Močvara" Čapljina, posjeta rimskoj Vila Rustici Mogorijelo, te druženje na rijeci Trebižat u prostorijama udruge „Tajna prirode" gdje su pomoć kod organizacije druženja pružile osobe sa posebnim potrebama iz „Humanitarne udruge Cvijet".

Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj obilježava se 21. svibnja, a koalicije su ga obilježile dva dana ranije u Hotelu "Mogorjelo", čapljinskom gradskom parku i rimskoj Vila Rustici Mogorjelo, i pritom poslale poruku važnosti dijaloga, te potenciranja i iskorištavanja kulturne baštine kroz turističke potencijale.

Događaj je podržala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija