Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Godine su samo broj

Piše: Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla

 

“Godine nam nisu prepreka da učimo, da sarađujemo i da se družimo”, poručili su članovi i članice Koalicije za borbu protiv mržnje Tuzla, tokom manifestacije koja je održana 14. septembra na Trgu slobode u Tuzli. Ovom manifestacijom, simbolično nazvanom “Godine su samo broj”, učesnici su pokazali da u svakoj životnoj dobi možemo drugima prenijeti svoja znanja i umijeća, naučiti nešto novo, ali se i dobro zabaviti. U tom duhu, članovi i članice Udruženja “Mreža aktivnog starenja”, koje je dio Koalicije za borbu protiv mržnje Tuzla, te učenici Mješovite srednje škole predstavili svoja slikarska umijeća, su pokazali kako se izrađuju origami figurice, te podijelili informativne letke kojima su istakli aktivizam osoba treće životne dobi i ukazali na važnost međugeneracijske saradnje.

 

 

 

 

 

Nakon što su učenici Mješovite srednje škole demonstrirali kozmetičke i frizerske sposobnosti i uredili svoje, nešto iskusnije kolege i kolegice iz “Mreže aktivnog starenja”, svi su zajedno zaplesali valcer na trgu. Svoje opredjeljenje za jačanjem saradnje, rušenjem granica i prevazilaženjem barijera, pokazali su u vidu otisaka dlanova na simboličnoj međugeneracijskoj zastavi.

 

“Mislim da je ovo jedan zaista divan događaj, jer ne vidimo često ljude svih generacija zajedno na jednom mjestu. Uvijek možemo naučiti nešto novo od bilo koje osobe, bilo koje starosne dobi. Nadam se da će biti još ovakvih događaja u budućnosti”, izjavila je Sumeja Mehmedović, učesnica ove aktivnosti. 

 

Cijela manifestacija, koja je privukla veliku pažnju građana, je snimljena, tako da će kratki film, koji je simbolično promovisan 1. oktobra 2019. godine na Međunarodni dan starijih osoba i dalje širiti ključnu poruku da su godine zaista samo jedan običan broj.  

 

     

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija