Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Fočanska "Ulica različitosti" slavi porodicu

Fočanska "Ulica različitosti" slavi porodicu

Viseći kišobrani u centru grada postavljeni su u znak slavljenja porodice i različitosti i dio su kampanje za pomoć i podršku djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju.

Piše: Marica Bjelogrlić

Štićenici fočanskog entra za pomoć djeci i osobama s poteškoćama u razvoju „Tračak nade" otvorili su „Ulicu različitosti", kutak u centru grada gdje su postavili raznobojne kišobrane sa natpisima „Porodica je zakon". Dio je to kampanje koja slavi porodicu i čiji je cilj podizanje svijesti o značaju pružanja pomoći i podrške porodici kao temelju društva, sa posebnim akcentom na porodice djece sa poteškoćama u razvoju, objasnili su organizatori.

Kišobrani na Gradskom trgu u Foči postavljeni su povodom Dana porodice koji se obilježava 15. maja, a mreža servis centara za pomoć osobama sa teškoćama u razvoju i njihovim porodicama postavila ih je i u Sarajevu i Banjaluci.

Direktorica Servis centra „Tračak nade", Jelena Vilotić, ističe da je ova kampanja samo jedna u nizu aktivnosti borbe za sistemsku pomoć i podršku djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Foči gdje postoje ovakvi centri, i u cijeloj BiH.
„Cilj nam je da ukažemo da porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju nisu manje značajna od porodica djece tipične populacije. Obzirom da su trajno više pod pritiskom obaveza i da su izloženi većim izvorima stresa od porodica djece tipične populacije, sistemska pomoć im je neophodna i to pitanje treba što prije da se riješi", kaže Vilotićeva.

Štićenici „Tračka nade" su uz pomoć stručnog tima i volontera prodavali kišobrane kao i kreativne radove o porodici, nastale na kreativnim radionicama. Kupovinom kišobrana i kreativnih radova građani Foče su imali priliku da doprinesu kampanji i pomognu rad udruženja.
Podršku kampanji pružio je i načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je istakao da lokalna zajednica vodi brigu o ovom udruženju kojem je ranije pomogla da dobije prostorije za rad.

„Mi ćemo i ubuduće nastaviti da pomažemo rad udruženja i njegove korisnike, a ova manifestacija je samo jedan od dokaza da su oni vrlo aktivni i da zaslužuju svu našu brigu i pažnju", rekao je Mašić.

U Servis centru „Tračak nade" usluge koristi više od 60 osoba sa poteškoćama u razvoju iz Foče, Foče-Ustikoline, Goražda i Čajniča, a sa porodicama okuplja oko 250 aktivnih članova. Servis centar svojim korisnicima pruža stručne usluge defektologa, logopeda, psihologa, medicinskog tehničara, kao i fizioterapeuta.
„Ulica raličitosti" podrška je budućem radu Servis centra „Tračak nade", jer će sve društveno odgovorne kompanije, javne institucije, pravna i fizička lica imati priliku zakupiti promotivni prostor i na taj način pomoći rad Servis centra i omogućiti veći broj usluga za njegove štićenike, kažu organizatori.

Kampanja „Porodica je zakon" ostvarena je uz podršku USAID-a i trajaće dva mjeseca, tokom kojih će Servis centar „Tračak nade" organizovati niz aktivnosti, kako bi se što više ukazalo na prava i potrebe porodica osoba sa poteškoćama u razvoju.
 

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija