Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Dan kulturne raznolikosti u Doboju

Piše:

Koalicija za borbu protiv mržnje

“Tolerantno i pozitivno” iz Doboja

 

Koalicija za borbu protiv mržnje “Tolerantno i pozitivno” iz Doboja, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, obilježila je Svjetski dan kulturne raznolikosti. Organizaciju manifestacije podržala je Gradska uprava Doboj, a prisustvovali su i predstavnici Koalicije za borbu protiv mržnje iz Banja Luke, kao i Koalicija "Prva tolerancija" iz Prijedora.

 

 

 

 

 

 

Festivalski dio upriličen je u gradskom parku, a sunčano vrijeme išlo je na ruku organizatorima, tako da je park bio prepun publike. Naši sugrađani su uživali u šarolikom programu ispunjenom pjesmom, plesom, igrom, sportom, izložbama fotografije, ručnih radova i rukotvorina. Raznolikost programa nije slučajan odabir, želja je bila pokazati upravo kulturnu raznolikost kao priliku da se svako predstavi na svoj način. Aplauzi prisutnih i nasmijana lica svakako su dokaz da je Festival bio uspješan.

 

"Ova slika danas u parku, ovo šarenilo i igra boja i zvukova, pravo je lice Doboja, grada otvorenog za sve", prokomentarisala je Dobojka Darinka Novaković.

 

U festivalskom dijelu programa predstavili su se Sportsko crkveno pjevačko društvo "Bogoljublje”, folklorna sekcija Osnovne škole "Dositej Obradović", zatim Sofija Nedić, učenica Osnovne muzičke škole "Markos Portugal", Kulturno umjetničko društvo "Doboj Istok", Plesna škola za standardne i latino plesove "Stage", Plesni studio "Wolf", kao i Škola fudbala "Ačko".

 

"Mnogo je volonterskog truda uloženo u organizaciju ovog događaja, uz saradnju ljudi i udruženja iz šest opština oba entiteta. Osmjesi naših sugrađana najveća su nagrada i priznanje svima nama", rekla je jedna od učesnica, Snežana Šešlija iz Doboja.

 

Dobojlijama je bio zanimljiv nastup profesorice Somali Gupta iz Indije, pjevajući pjesmu iz popularnog indijskog filma, a koja upravo govori o važnosti razumijevanja i uvažavanja različitosti.

 

"Fascinirao me govor i nastup gospođe Somali iz Indije, naročito dok je pjevala pjesmu iz svoje domovine. Okupljeni su je slušali kao da razumiju svaku njenu riječ. Bilo je jako emotivno i zaista, ima neka tajna veza među ljudima bez obzira na vjeru, naciju i boju kože", kaže jedna od učesnica, Sanja Živković.

 

Nakon festivalskog dijela, u hotelu “Park” u Doboju, upriličen je okrugli sto o kulturnoj raznolikosti, multikulturalnosti i migracijama, te o interkulturalnom obrazovanju.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija