Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Čišćenjem grafita obilježen Svjetski dan raznolikosti u Gradačcu

Čišćenjem grafita obilježen Svjetski dan raznolikosti u Gradačcu

Akcija uklanjanja grafita sa gradačačkih kulturno-historijskih građevina za očuvanje naslijeđa budućim generacijama.

Piše: Ammar Grabić

Gradačački srednjoškolci i mladi aktivisti očistili su grafite sa kulturno-historijskih građevina u kompleksu Starog grada u akciji koju je organizovala Koalicija „Mržnja ne sada i ne ovdje" povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj koji se obilježava 21. maja. Kažu, uradili su za njih mali, ali za općinu i državu veliki korak.

„Nije nam bilo naporno raditi, uz ovako dobru ekipu, vrijeme je brzo prošlo. Posebno mi je drago kada vidim svoje vršnjake da rade nešto korisno za svoj grad, te da ne provode svoje slobodno vrijeme u kafićima i kladionicama", rekao je učesnik akcije Mirza Mujdžić-Jojić.

Profesor Amir Mujkanović iz Udruženja „Sehara" otvorio je druženje ispred zgrade Javne biblioteke „Alija Isaković" radionicom „Pričaonica o kulturno-historijskoj baštini", a događaju su se pridružili i predstavnici općinske vlasti, policije i Javnog preduzeća „Komunalac" koji su pojasnili zakonsku regulativu koja se primjenjuje u sprječavanju nedozvoljenog iscrtavanja grafita kao neprimjerenog ponašanja, što se u većini zemalja svijeta smatra vandalskim činom i zakonski je kažnjivo.

„Kroz radionicu i akciju čišćenja grafita i natpisa sa zidina na ulazu u Stari grad, potakli smo mlade aktiviste i srednjoškolce, ali isto tako skrenuli i pažnju javnosti i građana Gradačca, da bogato kulturno naslijeđe, kojim se ponosimo, jeste i mora biti naša zajednička odgovornost", rekla je predstavnica Koalicije „Mržnja ne sada i ovdje", Maida Hujdur.

Akcija je djelimično uspjela, s obzirom na to da nije bilo moguće običnim deterdžentom skinuti grafite, ali su iz Koalicije najavili da će poduzeti daljnje aktivnosti kako bi sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskih spomenika pokušali usaglasiti na koji način bi se grafiti i natpisi na karaluama mogli efikasno skinuti.

„Možda nismo uspjeli u potpunosti očistiti grafite i natpise, ali smo zato uspjeli da ukažemo na potrebu da se, u saradnji sa nadležnim institucijama, problem ovakavog uništavanja kulturno-historijskih spomenika trajno riješi", dodala je Hujdur.

Učesnici ovog projekta ističu da svi koji grafitima skrnave građevine zapravo kvare imidž grada i pokazuju nedostatak opće kulture. Kreativnost, poručuju, treba izražavati na druge, primjerenije, načine jer je uklanjanje grafita težak i dugotrajan proces.

 

 

 

 

 

 

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija