Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Besplatne užine školarcima u četiri srednjobosanska grada

Besplatne užine školarcima u četiri srednjobosanska grada

Akcija „Sendviči za svako dijete" proširena sa Viteza i na Travnik, Novi Travnik i Bugojno.

Piše: Lamija Čerim

Osnovnoškolci iz socijalno ugroženih porodica iz četiri srednjobosanska grada dobijaju besplatne užine tokom školske godine, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i Udruženja "Viteško srce”. Akcija podjele besplatne užine trajala je u Vitezu posljednje tri godine, a sada je uz podršku Udruženja Pomozi.ba proširena i na travničke, novotravničke i bugojanske škole.   

Inicijativu o besplatnim užinama pokrenula je putem Facebooka-a Lejla Kraljević, predsjednica Udruženja ‘’Viteško srce’’, sa prijateljima, sugrađanima i drugim dobrim ljudima, a nakon dvije osnovne škole u Vitezu akcija se vremenom proširila i na ostale škole iz te općine.

"Danas [smo] stigli do brojke od 17 škola s područja Srednjobosanskog kantona, što je ukupno 423 djece", kazala je Lejla Kraljević. "Ne postoji projekat na koji smo više ponosni”.

Donatori sredstava potrebnih za pripremanje užina su Vitežani, Sarajlije, Mostarci, Zeničani, građani Busovače, Novog Travnika, Travnika, a donacije pristižu i iz SAD-a, Australije, Njemačke i Austrije.

"Cilj nam je da u narednom periodu ovim projektom pokrijemo i ostale općine Srednjobosanskog kantona", kaže Lejla.

U državi sa velikom nezaposlenošću poput Bosne i Hercegovine, aktivisti "Viteškog srca” odlučili su pokušati olakšati život sugrađanima u stanju socijalne potrebe i kroz projekat „Sendviči za svako dijete" prikupljati donacije od minimalnih 10 maraka mjesečno, čime se može hraniti jedno dijete kojem roditelji nisu u mogućnosti osigurati školski sendvič.

Prema godišnjem izvještaju Udruženja, samo u prvoj godini od zvaničnog osnivanja podijeljeno je 60.000 sendviča.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija