Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

„Mladi za zdravu i sigurnu zajednicu“

Piše: Društvo Crvenog križa Gornji Vakuf – Uskoplje,

član Koalicije nevladinih organizacija Sloga GVU

 

U periodu od početka jula do kraja septembra ove godine, društvo Crvenog križa Gornji Vakuf – Uskoplje uspješno je provelo projekat „Mladi za zdravu i sigurnu zajednicu“. Sredstva za provedbu projekta osigurana su posredovanjem Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a podršku u provedbi projekta pružile su i ostale organizacije civilnog društva okupljene u Koaliciju nevladinih organizacija Sloga GVU.

 

Projekat je obuhvatio ukupno sedam aktivnosti s ciljem promocije tolerancije i društvene povezanosti, humanizma i prevencije marginalizacije, kao i jačanje kapaciteta mladih.

 

 

 

U sklopu projekta, simboličnom parolom „Tolerancija na visokom nivou“ lokalno planinarsko društvo „Goran“ organizovalo je pohod na planinu Vranica koji je privukao više od dvije stotine ljubitelja prirode.

 

S ciljem prevencije marginalizacije, volonteri Crvenog križa posjetili su deset porodica slabijeg imovnog stanja i tom prilikom uručili prigodne pakete, te pružili pomoć pri obavljanju neophodnih fizičkih poslova.

 

Implementacijom ovog projekta, kroz tri odvojene radionice, mladi sa područja općine Gornji Vakuf – Uskoplje dobili su priliku upoznati se s rizicima od neeksplodiranih ubojnih sredstava, značajem reproduktivnog zdravlja, te simbolizmom spomenika i njihovom ulogom u procesu pomirenja.

 

Za voditelja radionice o simbolizmu spomenika u funkciji pomirenja, gospodina Avdu Zeca, ovaj projekat značajan je jer podstiče razvijanje kritičkog razmišljanja o procesu sjećanja i naglašava ulogu mladih. „Jednostavno rečeno, spomenici su tu i služe očuvanju sjećanja i ostat će tu još dugo jer su napravljeni od kamena. A mi ljudi, nismo od kamena i trebamo graditi mir i suživot kao univerzalni spomenik generacijama koje dolaze”, rekao je Avdo Zec.

 

S obzirom na primjetno povećanje incidenata koji imaju elemente mržnje, projektom je obuhvaćeno i istraživanje javnog mnjenja o incidentima motivisanim mržnjom, te stanju društvene povezanosti. Ohrabrujući podaci, prikupljeni istraživanjem, govore o 70% ispitanika koji rad na promociji društvene povezanosti smatraju izuzetno važnim, kao i 75% ispitanika koji smatraju da Gornji Vakuf – Uskoplje, kao zajednica, pruža dovoljno prilika za interakciju različitih društvenih grupa.  

 

U nizu aktivnosti koje potiču zdrav način života, projekat je simbolično okončan prvom utrkom za ljubitelje biciklizma na području općine, a najuspješnijim takmičarima, načelnik Općine gospodin Sead Čaušević, uručio je i prigodne nagrade.

 

„Projekat je kroz svoju strukturu obuhvatio komponente bitne za društvo i našu zajednicu a to su humanost, edukacija, zdravlje i historijsko nasljeđe. Mladi su imali priliku upoznati se s temama koje se ne obrađuju u našoj svakidašnjici, te na taj način prevazišli stereotipe, predrasude i doprinijeli društvenoj koheziji“, izjavila je koordinatorica projekta Samra Topčić.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija